Reform løfter Nordjylland

SUNDHED:Her i Region Nordjylland skal man vente 13 dage længere på at blive opereret sammenlignet med vores naboer syd på i Region Midtjylland. I vores region bliver vores børn og unge i psykiatrien udredt til tiden i 97 pct. af tilfældene, mens det kun sker i 60 pct. af tilfældene for børn og unge i hovedstaden. 

I Venstre mener vi ikke, at vi kan sidde på vores hænder og se passivt til, mens uacceptable regionale forskelle består. Eller mens flere patienter føler, at de bliver tabt i systemet. 

Vi mener, at vi fortsat skal kæmpe for, at vores sundhedsvæsen bliver endnu bedre. Vi har vist, at vi siden 2001 har prioriteret sundhedsvæsenet højt senest med en solid aftale om sundhedsreformen. Det har betydet, at behandlingen er forbedret, at ventetiden er forkortet, og at langt flere overlever kræftsygdomme. 

Denne kamp skal naturligvis fortsætte. Vi står i en situation, hvor der frem mod 2025 kommer til at være 250.000 flere ældre, og hvor antallet af personer med kroniske sygdomme vil stige markant. Det vil betyde, at sundhedsvæsenet vil blive presset – ja – rigtig presset. Konsekvensen af det kan betyde, at vi her i Region Nordjylland i fremtiden må til at vente endnu længere tid på at blive opereret, hvis ikke vi gør noget nu. 

Det er derfor, at vi i Venstre netop har sikret en solid aftale om en ny sundhedsreform sammen med resten af regeringen og Dansk Folkeparti. 

Reformen vil blandt andet tilføre 8,5 mia. kr. i en ny nærhedsfond. Disse penge skal eksempelvis gå til op mod 35 nye sundhedshuse – ligesom vi kender det med Sundhedscenter Limfjorden. Sundhedshusene skal håndtere nogle af de mindre komplicerede opgaver, som indtil videre er blevet håndteret på vores sygehuse. 

Sundhedshusene vil komme til at indeholde forskellige behandlingstilbud under samme tag, så alle de dygtige sundhedsfaglige medarbejdere får de bedste muligheder for at arbejde sammen på tværs af institutioner og fagligheder. 

Den specialiserede behandling skal selvfølgelig stadig foregå på de supersygehuse, som vi i løbet af de seneste årtier har fået skabt. Men mere behandling skal der ud, hvor patienterne bor. 

Vi skal også investere i flere hænder på tværs af sundhedsvæsenet. Personalet løber stærkt, og det går både ud over arbejdsglæde og overskud. Derfor vil vi uddanne 2.000 flere sygeplejersker de kommende år, og vi vil oprette 160 flere uddannelsesstillinger til læger i almen praksis. 

Reformen er derfor et udtryk for rettidig omhu for vores fælles sundhedsvæsen. Vi skal imødekomme og løse de udfordringer, vi kommer til at møde i fremtiden, og vi skal sikre, at forskellene mellem vores landsdele udviskes. Det er en ambitiøs plan – men – realistisk plan.

Indlægget er bragt i Morsø Folkeblad i samarbejde med Hans Ejner Bertelsen, Borgmester i Morsø Kommune for Venstre.