Det skal være nemmere at finde information om vacciner

LÆSERBREV: De fleste forældre kender det. Der går ikke lang tid fra, at man er landet derhjemme med en nyfødt baby i armene, før man skal have aftalt den første tid hos lægen for at få vaccineret det lille nye væsen. 

Det stikker og gør ondt – ikke mindsti forældrenes hjerter – lige når nålen går ind, og barnet stikker i et hyl. Men de fleste af os gør det alligevel, for vi har forstået, at vaccinerne er noget, man bare skal have klaret. 

Ikke blot for vores eget barns skyld, men for vores alles fælles ve og vel. 

Når tilstrækkeligt mange af os lader os selv og vores børn vaccinere, så rækker beskyttelsen nemlig også til de få, der ikke tåler vaccinerne. 

Det skal vi huske os selv og hinanden på, hvis vi bliver i tvivl om, om det nu også er så slemt at få en omgang mæslinger. For ja, det er det – særligt, fordi vi dermed udsætter andre uvaccinerede for smittefare – dem der enten er for små eller for svækkede til at kunne klare vaccinen eller sygdommen. 

Regeringen og Dansk Folkeparti er netop blevet enige om en finanslov for næste år, og med aftalen er der også afsat knap 159 millioner korner over fire år til en endnu stærkere vaccinationsindsats. 

I vaccinationsudspillet ”De mange skal beskytte de få” sætter vi ind på tre hovedområder; vi vil styrke tilslutningen til børnevaccinationsprogrammet endnu mere, vi vil tilbyde drenge gratis HPV-vacciner ligesom pigerne, og vi vil sikre nye og endnu mere effektive influenzavacciner til risikogrupper. Men udover at få endnu flere til at tage i mod de mange vacciner, som tilbydes gratis i vaccinationsprogrammet, så vil vi med udspillet også gøre det lettere at få information om de øvrige vacciner, man som borger frit kan vælge at købe, hvis man ønsker det. 

Der mangler nemlig i dag en god og nemt tilgængelig samlet oversigt over godkendte vacciner, som fagligt set kan være relevante for særlige målgrupper – ét sted, hvor man som eksempelvis småbørnsforælder kan gå hen for at få viden om, hvilke godkendte og tilgængelige vacciner, der kunne være værd at overveje til børnene ud over vaccinationsprogrammet. 

Hvor man kan finde svar på, om det mon er en god idé med en meningokokvaccine til teenageren. 

Og læse om, hvem der kan have gavn af vacciner mod eksempelvis flåtbåren borrelia, rotavirus hos børn eller pneumokoksygdom hos ældre. 

Det findes allerede spredt information om de enkelte godkendte vacciner på det danske marked, blandt andet på Sundhedsstyrelsens og Statens Serum Instituts hjemmesider. 

Men vi vil udbygge informationen om relevante vaccinationer, som Sundhedsstyrelsen kan anbefale særlige risikogrupper at overveje, så den bliver lettere tilgængelig for både borgere generelt og for sundhedsfaglige, som i deres daglige arbejde skal være i stand til at vejlede borgere bedst muligt med afsæt i uafhængig, evidensbaseret information. 

Vi vil derfor med afsæt i vaccinationsudspillet i 2019 sætte et arbejde i gang i Sundhedsstyrelsen og Statens Serum Institut, som skal komme med bud på en løsning, som fremadrettet kan give alle nem adgang til viden om tilgængelige vaccinationer. 

Vi forventer også, at dette initiativ kan være med til at styrke den stærke vaccinationsindsats, vi allerede har i Danmark. 

Indlægget er bragt i Dagbladet Ringkøbing-Skjern i samarbejde med Mai Mercado, børne- og socialminister (V), og Liselott Blixt, sundhedsordførerog formand for Folketingets Sundhedsudvalg (DF).