En milepæl inden for ligestilling fylder 20 år

Da Lars Løkke Rasmussen i sommer blev statsminister udbrød en af mine veninders søn: »Jamen, kan en mand også være statsminister?«

Han har kun oplevet en kvindelig statsminister, så det var en øjenåbner for ham, at også en mand kan være den, der trykker hånd med præsident Obama på vegne af Danmark.

Vi tænker ikke over det til hverdag, men Danmark er et foregangsland, når det gælder kvinder og pigers rettigheder og muligheder.

For præcis 20 år siden afholdt FN en skelsættende verdenskvindekonference i Beijing. Her vedtog verdens ledere en global handlingsplan for ligestilling.

Målet var en verden, hvor kvinder og piger har frihed til at skabe deres egne liv og ret til selvbestemmelse. Et liv uden vold og undertrykkelse og et ligeværdigt liv med skolegang og samfundsdeltagelse.
I dag samles 76 af verdens stats- og regeringsledere, herunder Danmarks statsminister, Kinas præsident og FNs generalsekretær til det største ligestillingstopmøde nogensinde. Topmødet markerer 20-årsdagen for handlingsplanen, og Danmark er sammen med Kina, Kenya og Mexico (G4) værter ved arrangementet, da vi er blandt de fire lande, der har været værtsnation for en FN kvindekonference.

Vi har oplevet mange fremskridt de seneste 20 år. Dem skal vi glæde os over, men vi er ikke i mål. I nogle lande bliver piger og kvinder forhindret i at uddanne sig, og kvinder udsættes stadig for seksuelle overgreb, trusler og tortur som en del af krige og konflikter.

Heldigvis er kvinder herhjemme stillet markant bedre. Vi har dog stadig udfordringer. 19.500 kvinder og 12.000 mænd mellem 16 og 24 år udsættes årligt for psykisk, fysisk eller seksuel vold fra en kæreste. Også stalking, seksuelle overgreb som offeret ikke tør anmelde og den sexisme som mange kvinder oplever i hverdagen, er fortsat et problem.

En af mine prioriteringer her 20 år efter Beijing-konferencen er derfor at fortsætte kampen for at sikre kvinder og piger et liv fri for vold. Som en del af det danske formandskab for Nordisk Ministerråd står jeg senere i år bag et seminar om sexisme og hadytringer.
Som en del af markeringen i New York har jeg netop sendt et brev til mine europæiske ministerkolleger, hvor jeg opfordrer dem til at fortsætte og styrke implementeringen af anbefalingerne i Beijing-handlingsplanen.

Vi skal nemlig holde fast i de seneste 20 års fremskridt og arbejde på at styrke kvinder og mænds lige muligheder for at leve det liv, som de ønsker.

Kvinders og pigers lige muligheder er en forudsætning for økonomisk vækst, demokrati og velfærd. Derfor skal vi også i de næste 20 år fortsætte det gode arbejde.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *