Kulturstyrelsen til Sønderborg

Nogle siger, at vi er et lille land, hvorfor det er økonomisk fordelagtigt at centralisere. Og ja, det giver ofte god mening at samle kompetencer og faglige miljøer. Men det er et kortsigtet synspunkt at tro, at disse arbejdspladser så partout skal placeres i København.

Netop i kraft af at vi er et lille land med en høj grad af moderne kommunikationsteknologi, er vi i stand til at styre landet decentralt på en lang række punkter. Stort set enhver styrelse eller statslig enhed under diverse ministerier vil kunne placeres i en egn udenfor hovedstaden. Sangen om at beslutningstagere og offentlige forvaltere skal være tæt på statsapparatet i København holder ikke en meter. Et fly fra Billund, Esbjerg, Aalborg eller Sønderborg er i hovedstaden inden for mindre end en time og e-mails kan som bekendt sendes fra hvor som helst computeren og dens ejermand befinder sig.

De som mener, at videnstungearbejdspladser kun kan placeres i København eller Århus for ellers kan der ikke rekrutteres medarbejdere burde spørge sig selv, hvordan Danfoss kan ligge i Nordborg, Ecco i Bredebro, Lego i Billund m.fl. og hvorfor Apple vælger Viborg som sit nye center og ikke København…

Job-til-to er grunden til at behovet for at fastholde og udflytte statslige arbejdspladser ikke kun handler om de konkrete job. Det handler om at fastholde og tiltrække familier til et område. Tag for eksempel miljøministerens beslutning at flytte en del af kystdirektoratet fra Lemvig til et kontor i København. Det er ikke kun et dusin ansatte, det er deres familier og med et snuptag er 50-70 personer pludselig flyttet, huse er til salg og skolerne mangler elever.

Få kommuner har tabt så mange offentlige arbejdspladser som Sønderborg. Efter endelig gennemførelse af sygehusstrukturen har Sønderborg mistet op mod 1.500 offentlige sundhedsarbejdspladser dertil følger Sygeplejeskolen i 2017. Under den nuværende regering er der blevet lukket sergentskole, Statsadvokatur, naturvidenskabscenter og senest knap 100 studiepladser på Alsion. Alt i alt en dråbe i København, men et kæmpe indhug her i Sønderborg, hvor stærke private virksomheder også har brug for at ægtefællerne har et sted at arbejde. Derfor skal udviklingen vendes og det bør alle politikere i Sydjylland stå sammen om. Vi bliver kun stærkere af at kæmpe sammen, ikke imod hinanden.

Flere har peget på, at Energistyrelsen kan flyttes til Esbjerg. Det er et forslag som en simpel infomediasøgning viser har været debatteret i mere end 300 artikler de senere år, så ideen eller forslaget er bestemt ikke nyt. Ønsket kan vi som sådan godt støtte, også selv om Sønderborg med dets mange energivirksomheder tidligere har været foreslået som hjemsted for Energistyrelsen.

Lad os derfor i det Sydjyske ligeledes stå sammen om at foreslå, at flytte Kulturstyrelsen med ca. 300 medarbejdere til Sønderborg. For Sønderborg er en kulturhovedstad med både historie, slotte og moderne kulturvisioner. Sønderborg vil derfor være et oplagt sted at placere Kulturstyrelsen. Vi håber, at Carl Holst, Bjarne Corydon, Mike Legarth, Karina Lorentzen, Mette Bock og øvrige sydjyske politikere vil bakke op, så tanken kan blive til vækst i vandkanten i Sønderborg.

Indlægget er skrevet sammen med John Lohff, Regionsrådsmedlem (K) og bragt i JydskeVestkysten d. 30. marts 2015

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *