Venstre kæmper for danske arbejdspladser – i Danmark og i EU

Når talen falder på EU, så handler det stort set aldrig om arbejdspladser, frihandel, frihed og fællesskab. Nej, når EU kommer på dagsordenen, så er det typisk noget med, at vi danskere skal generes med krumme agurker, lakridspiber og andre fjollede historier. Det kan man sige mange ting om, men min fortælling om EU tager et helt andet afsæt. Frem mod valget vil man se et Venstre, som grundlæggende ser EU som en drivkraft, der kan være med til at sikre danske arbejdspladser i en benhård global konkurrence og vækst og arbejdspladser. Man vil høre Venstre advare om, at isolation, protektionisme og mindre frihed vil skade vilkårene for alle vores virksomheder, som er dybt afhængig af et tæt fællesskab. Det er Venstres grundlæggende fortælling om EU. For EU er med til sikre den helt nære velfærd og tryghed i hundredtusindvis af danske hjem. Betyder det, at alt er godt. Nej. Betyder det, at Venstre ikke stiller sig kritisk over for velfærdsturismen påvirkning på vores velfærdssamfund i fremtiden – slet ikke.

Alt det vender vi tilbage til. Men det store EU-fortælling er aktuel som aldrig før. Mellem jul og nytår, hvor vi i Danmark hyggede os med familie og venner, gik op mod 100.000 demonstranter på gaden i Kiev i Ukraine for at protestere mod manglende frihed, retssikkerhed og udvikling i Ukraine. Mens vi nød ferien, gik Kievs borgere på gaden med fare for tilfældig anholdelse og knippelsuppe fra myndighederne til kamp mod undertrykkelse, usikkerhed og ufrihed. Kontrasterne mellem vores juleferie og juleferien i Ukraine bærer os ind til kernen af EU.

EU er frihed, fremgang og udvikling – det var EU i 1989, da muren faldt, og det er EU i dag. Derfor er Venstre et positivt og konstruktivt EU-parti for vi ved, at Danmark har langt flere fordele end ulemper ved et stærkt dansk EU engagement. Der er simpelthen ikke noget alternativ til EU, når det handler om at sikre danske interesser og danske arbejdspladser.

500.000 danske arbejdspladser er direkte afhængige af EU’s Indre Marked. Og EU er i høj grad en del af svaret, når vi skal skabe fremtidens vækst og arbejdspladser. Står vi sammen med vores europæiske naboer, når der skal forhandles frihandelsaftaler, aflives bureaukrati, bekæmpes grænseoverskridende kriminalitet og skabes et nyt fundament for vækst og udvikling, så står vi stærkere.

I Folketinget og i kommunerne står Venstre garant for danske arbejdspladser – det er ikke anderledes i EU. Venstre tog i 2013 ansvar for at genskabe væksten og sikre nye arbejdspladser i Danmark. Med vækstpakkerne og Finansloven for 2014 tog vi to små skridt i den rigtige retning. I 2014 er vi klar til at tage flere. Nogle skridt kan tages i Danmark, andre skal tages i fællesskab i EU. Tag EU-patentet. Med patentet bliver det både billigere og lettere for såvel iværksætteren og den mellemstore danske virksomhed at sikre sine rettigheder til opfindelser og dermed indtjening af danske arbejdspladser. Kort sagt fjerner det fælles EU-patent bøvl og bureaukrati for små og mellemstore virksomheder.

Eller tag frihandelsaftalerne med Canada, Japan og USA. Aftaler, der skaber nye arbejdspladser og ny vækst, som Danmark aldrig ville opnå, hvis vi stod alene. frihandelsaftalerne med USA, Canada og Japan forventes alene i Danmark at skabe 24.000 nye arbejdspladser og øge eksporten med 36 milliarder kroner om året.

Kort sagt handler et stærkt dansk EU engagement og at skabe et stærkt fundament for eksisterende og nye danske arbejdspladser. Og derfor skal vi engagere os – ikke bare brokke os – som nogle partier har gjort til deres fremmeste opgave. Det skaber sikkert overskrifter i aviserne, men det skaber ikke arbejdspladser til de mange, der mangler et arbejde, eller tryghed for dem, der frygter for at miste det arbejde, de har.

Venstre er et EU-positivt parti – faktisk ser vi i Venstre slet ikke noget alternativ til et tæt, stærkt og forpligtende samarbejde i EU. Men i et tæt, stærkt og forpligtende samarbejde ligger også en forpligtigelse til at udfordre, udvikle og forbedre samarbejdet. Den samme sunde fornuft og tilgang til altid at ville forbedre det danske samfund skal også kendetegne den danske europapolitik – for selvfølgelig er der ting ved det Europæiske samarbejde, der skal gøres bedre, og selvfølgelig er der i dag ting som også jeg og Venstre kritiserer – simpelthen fordi det ikke er godt nok.

I Ukraine går hundredetusindevis på gaden og demonstrer fordi de vil være en del af EU. De vil have del i EU’s frihed, retssikkerhed og udvikling – privilegier som vi i Danmark har haft så længe, at de efterhånden anser dem for en selvfølge. For Venstre er EU tryghed, arbejdspladser dansk indflydelse og frihed. Tryghed for 500.000 danske arbejdspladser, der er afhængige af det indre marked, indflydelse på udviklingen i Europa mod ny vækst og nye arbejdspladser, frihed og fred. Derfor skal Danmark engagere sig aktivt og konstruktivt i EU – ikke kun sende partier, der brokker sig såvel som partier, der bare klapper og ureflekteret siger ja til alt, der er blåt med gule stjerner på.

Indlægget er bragt på b.dk/spidskandidaterne den 17. februar 2014

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *