Ideologisk ensidighed i en vigtig frihandelsdebat

Der er meget på spil, ikke mindst ny vækst og nye arbejdspladser i et kriseramt Europa, når EU forhandler frihandelsaftale med USA. Men Information synes nærmest ideologisk blændet i sin dækning af forhandlingerne.

Information dækker løbende udfordringer og barrierer i forbindelse med forhandlingerne om en frihandelsaftale mellem EU og USA. Det er en vigtig debat, som vi hilser velkommen, men vi ærgrer os over Informations meget ensidige dækning af forhandlingerne. Man kunne godt få den mistanke, at ensidigheden mest af alt bunder i en venstreorienteret aversion mod frihandel og markedsbaseret vækst. Mistanken bliver bekræftet af, at venstreorienterede og EU-kritiske debattører som f. eks. Kenneth Haar, tidligere international sekretær i Enhedslisten, bruges som sandhedsvidne i debatten.

Derfor må vi have lidt fakta på plads, så vi kan få proportion og perspektiv på debatten: Der er klare fordele ved en frihandelsaftale mellem USA og EU.

I et kriseramt EU med over 26 millioner borgere uden arbejde – heraf knap seks millioner unge – er øget frihandel fuldstændig afgørende for at sætte gang i den økonomiske vækst og skabe nye arbejdspladser. Beregninger viser, at frihandelsaftalen alene i Danmark vil skabe omkring 15.000 nye arbejdspladser. Aftalen forventes at øge eksporten med 27 milliarder kroner, og den vil øge væksten i BNP med ni milliarder kroner. Det er bestemt ikke uvæsentligt i et Europa, der hungrer efter ny vækst og nye arbejdspladser.

Men det synes desværre fuldstændig uvæsentligt i Informations dækning af forhandlingerne mellem EU og USA. Her bruges kræfterne i stedet på at finde potentielle hår i suppen, f. eks. diskussionen om investeringsbeskyttelse, ISDS, Investor-State-Dispute-Settlement, og reguleringsrådene.

Lækkede notater fra Kommissionen og generel mistænkeliggørelse fra interessenter med egne ideologiske dagsordener skaber en stemning af hemmelighedskræmmeri og politisering.
Frihandel skaber arbejdspladser

Det er trist, for det tager fokus væk fra et af de bedste bud på at skabe ny dynamik og ny vækst i den europæiske økonomi, som er en afgørende forudsætning for at skabe nye arbejdspladser. Selv om det kan lyde ubehageligt i venstreorienterede ører, ved vi, at et større marked, flere forbrugere og mere konkurrence mellem virksomhederne vil skabe den dynamik, som vi mangler i dag, og som kan danne grundlag for nye arbejdspladser. Når arbejdsløsheden hærger Europa, kan vi ikke være andet bekendt end at gå konstruktivt til forhandlingerne og sikre en aftale, der vil skabe vækst og arbejdspladser i både EU og USA.

Vi skal være de første til at indrømme, at der fortsat er udfordringer i frihandelsaftalen og hjørner, der skal slibes af, før både EU og USA kan være tilfredse.

Når det for første gang i årtier er lykkedes at få bragt parterne til forhandlingsbordet med et historisk stærkt forhandlingsmandat fra den absolutte politiske top – ja, så er det også vores pligt at spørge: Hvad er alternativet? Skal vi lukke os omkring os selv i EU eller i Danmark og lade resten af verden suse forbi, mens vi holder i nødsporet med katastrofeblinket tændt og ser virksomheder og arbejdspladser forsvinde ud af landet? I Venstre er svaret et klart og rungende nej.
Dyrt at isolere sig

Historien har demonstreret de hårde konsekvenser af isolation og lukkethed i Europa. Og vi har set, hvordan frihandel var den grundlæggende forudsætning for velstand i hele EU, ligesom frihandel er en fordel for de udviklingslande, der ellers kan have vanskeligt ved at få deres produkter inden for på verdensmarkedet.

Men – vigtigst af alt – er perspektivet: En frihandelsaftale mellem EU og USA vil skabe arbejdspladser – i hele EU og i USA. Når over 26 millioner europæere mangler et arbejde, er frihandel en del af svaret på, hvordan vi skaber nye arbejdspladser.

I enhver politisk forhandling skal der indgås kompromiser og varetages interesser. Frihandelsaftalen med USA er ikke undtagelsen, men derimod en bekræftelse af, at meget få af de ting, der er værd at gøre, er lette at gøre. Men enhver ansvarlig politiker, der tager EU’s mange arbejdsløse alvorligt og vil skabe vækst og nye arbejdspladser, ved, at fordelene ved frihandel klart overstiger ulemperne.

Indlægget er bragt i Information den 27. januar 2014

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *