Har regeringen vilje til handling?

Omrokering. Det er sjette gang statsministeren er hos Dronningen og præsentere nye ansigter til ministerbilerne. Regeringen har fået en ny indpakning, men ikke et et nyt indhold, der skal vise vejen frem mod ny vækst og flere danske arbejdspladser.

Helle Thorning-Schmidt har nu præsenteret sin nye 20-mand store SR-regering.

Det er sjette gang på to et halvt år, at statsministeren sætter nye ansigter på regeringen. Men lad os håbe, at det bliver sidste gang. Danmark har brug for stabilitet, ikke ministre, der konstant er på vej ind og ud af svingdøren i ministerierne. Regeringen sidder fast i løftebrud, manglende vækst og lav jobskabelse.

Det er ikke kun et problem for regeringen, men et problem for hele Danmark.

Nu hvor regeringen er kommet af med de fodslæbende folkesocialister, håber jeg, at vi vil se en regering, der har den nødvendige vilje til at træffe de rigtige beslutninger til gavn for Danmark og danskerne. Danmark har brug for seriøse langtidsholdbare løsninger. Det gælder ikke mindst i den økonomiske politik, så vi fremover kan sikre vækst og velfærd.

OVERSKRIFTEN FOR DEN nye regering er »Flere job og bedre velfærd«. Det kan man dårligt være uenig i. Hvad jeg frygter, er, at det store postyr med ministerrokade og besøg hos dronningen, ender med, at være den gamle sure vin hældt på nye flasker.

Hvis Thorning og Vestager virkelig vil skabe flere job og bedre velfærd, skal de vise politisk handling. Da Thorning kørte parløb med Søvndal så vi, at de mange dyre løfter forsvandt som vand mellem hænderne. Politik kræver prioriteringer.

Politik kræver, at vi tør sige, at der er nogle ting, der er vigtigere end andre. I Venstre har vi klart og tydeligt sagt, at lige nu er det vigtigere, at vi skaber nye danske arbejdspladser, end at vi som regeringen lader verdens største offentlige sektor blive endnu større. Vi mangler stadig at se, hvordan Thorning og Vestager vil skabe deres nye job og bedre velfærd. Erhvervsskoleforhandlingerne, Karsten Koch udvalget, Natur og landbrugskommissionen, vækstpakken. Alt sammen velkendte initiativer, hvor forhandlingerne for længst er i gang, eller burde have været det.

VENSTRE ANBEFALER REGERINGEN at fortsætte på reformsporet. Høje skatte, afgifter og omkostninger koster danske arbejdspladser. Virksomhederne går uden om Danmark, når der skal investeres og skabes ny vækst. Senest så vi, at knap 500 slagteriarbejdere mistede deres arbejde, fordi det er for dyrt at producere slagtesvin i Danmark.

Jeg tror ikke, at de mange slagteriarbejdere og deres familier giver meget for Thorning og Vestagers flotte ord om vækstteams. Jeg tror de ønsker konkret politik – lettede byrder, færre afgifter og smidigere regler, så danske virksomheder kan skabe arbejdspladser til dem, der fortsat mangler et arbejde eller risikerer at miste deres.

VENSTRE ER I arbejdstøjet. Hver gang regeringen har lagt op til reformer, der trækker Danmark i den rigtige retning, har Venstre taget ansvar. Det gælder skatteaftalen, SU og kontanthjælpsreform, vækstpakken og senest finanslovsaftalen for 2014.

Det var små skridt på en lang rejse, og vi har behov for langt mere handling, hvor der skal skabes vækst i Danmark -og det hellere i går end i morgen.

REGERINGEN HAR FOR længe siden bebudet en reform af beskæftigelsesindsatsen. Det er meningen, at den skal falde på plads her i foråret. Venstre fremlagde sidste sommer et udspil, der skal sikre flere i beskæftigelse – vi venter stadig på regeringens udspil. Venstre er klar til at forhandle og indgå aftaler med regeringen, men endnu en gang kan vi konstatere, at regeringen snakker meget om reformer, men handler meget lidt. De reformer, som Thorning og Vestager side om side fremlagde i går, har efterhånden været på tegnebrættet i meget lang tid. Vækstteamsene har for længst fremlagt deres anbefalinger. I maj sidste år fremlagde Naturog Landbrugskommissionen deres forslag til, hvordan vi kan skabe mere vækst i fødevaresektoren, og erhvervsskoleforhandlingerne har været i gang siden efteråret. Venstre er i arbejdstøjet, men regeringen har desværre fjernet foden fra speederen og hænger nu i håndbremsen.

VENSTRE KÆMPER FOR, at det bedre kan betale sig at arbejde. Det er en opgave, som vi håber den nye regering vil bidrage positivt til. Og så skal vi sikre, at der er arbejde at få til dem, der mangler et arbejde. Det kræver, at rammevilkårene for dansk erhvervsliv bliver forbedret -skatter, afgifter, bureaukrati og byrder skal simpelthen ned, hvis der skal sikres nye danske arbejdspladser. Der er ting, der er vigtigere end andre. For Venstre er arbejdspladser vigtigst. Det handler basalt set om tryghed.

Tryghed for de mange familier, hvor mor eller far mangler et arbejde. Tryghed for de mennesker, der frygter at miste deres arbejde. Og tillid til at politikerne ikke bare taler om reform og vækst, men også har viljen til at handle politisk. Venstre er klar, det håber jeg også at Helle Thornings-Schmidts 7. regering er, men indtil videre ligner det mest af alt ny indpakning til gammelt indhold.

Indlægget er bragt i Berlingske den 4. februar 2014

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *