Grænseoverskridende kriminalitet kræver grænseoverskridende samarbejde

” Det er Rigspolitiets vurdering, at Danmarks deltagelse i Europol-samarbejdet er af helt afgørende betydning for dansk politis mulighed for at varetage sine opgaver inden for bekæmpelse af organiseret og grænseoverskridende kriminalitet”.

Sådan starter justitsminister, Karen Hækkerup, et svar på, hvilken betydning det vil have for kriminalitetsbekæmpelsen i Danmark, når dansk politi ikke længere kan deltage i det fælles europæiske politisamarbejde, Europol.

I 2015 overgår Europol fra mellemstatsligt til overstatsligt samarbejde.

Det betyder i praksis, at det danske retsforbehold, som vi kender det i dag, står i vejen for, at Danmark fortsat kan deltage i samarbejdet i Europol. Derfor opfordrede Venstre allerede i august sidste år regeringen til at udskrive en afstemning om retsog forsvarsforbeholdet, så vi kan sikre, at Danmark ikke bliver den sikre havn for grænseoverskridende kriminalitet i EU.

Men der er fortsat intet sket. Regeringen sidder på sine hænder og ser til, mens dagene går og Danmark kommer tættere og tættere på datoen for exit af Europol. Det er overraskende, for justitsministeren og Rigspolitiets vurdering af samarbejdet med Europol er ikke til at tage fejl af.

Dansk politi samarbejder med Europol om strategiske analyser af kriminalitetsmønstre. Vi modtager analyser fra Europol om målpersoner, som kan bruges i efterforskningen af kriminalitet. Dansk politi anvender i vidt omfang Europols informationssystem i søgningen efter mistænkte eller sigtede. I 2012 brugte politiet informationssystemet over 90.000 gange.

Danmark vil snart tilslutte sig Europols fælles DNA-og fingeraftryksregister.

Alt det bidrager til at vi kan efterforske og anholde kriminelle på tværs af EU’s grænser. Alt det skal Danmarks vinke farvel til i 2015.

Dansk Folkeparti og Morten Messerschmidt tror, at vi kan stoppe den grænseoverskridende kriminalitet ved at sætte en rød og hvid grænsebom op. Den danske kyststrækning er over 7.000 kilometer lang. Selv hvis vi satte pigtråd og grænsevagter op på hele strækningen mellem Kruså og Rudbøl, vil der være mange andre muligheder for at komme ind i Danmark.

Grænsen mellem USA og Mexico er en af de bedst bevogtede i verden.

Alligevel strømmer illegale indvandrere, narkotika og anden kriminalitet ind over grænsen. Svaret på grænseoverskridende kriminalitet er grænseoverskridende samarbejde -ikke en rød og hvid grænsebom.

Når kriminaliteten bevæger sig på tværs af grænser, er det sund fornuft, at også politiet og efterforskningen kan bevæge sig smidigt og effektivt på tværs af grænser. Regeringen, Dansk Folkeparti og Liberal Alliance anbefaler en politik, der betyder, at dansk politi og efterforskningen af kriminalitet i Danmark, skal stoppe ved den danske grænse.

Det er ikke kun ufornuftigt -det er uforståeligt, for det vil betyde, at Danmarks muligheder for at efterforske og anholde internationale tyvebander, narkosmuglere, bagmænd for børneporno og menneskehandel bliver markant forringet. Betydningen af Europol for bekæmpelsen af grænseoverskridende kriminalitet i Danmark er ikke til at tage fejl af.

Venstre er klar til at tage ansvar og sikre, at Danmark kan blive i Europol, men vi venter -stadig -på regeringen.

Ovenstående indlæg er bragt sammen med Ulla Tørnæs i Lolland-Falsters Folketidende d. 20. februar 2014.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *