Venstre: Fortsat støtte til 4. maj-kollegiet i Esbjerg

 

Efter en uge, der har budt på alt andet end positive begivenheder for Danmarks mindesmærker for frihedskampen i Anden Verdenskrig, så byder 4. maj på en god nyhed:  Ugen, der startede med den påsatte brand, som vandaliserede frihedsmuseet på Kastellet, slutter heldigvis anderledes positivt, idet 4-maj-kollegiet i Esbjerg i dag på 4. maj sikres en ny 10-årig dispensation til at favorisere efterkommere efter danske frihedskæmpere. Dermed sikres det fundament, der var grundstenen for kollegiernes virke.

 

4. maj-kollegierne kontaktede for nogen tid siden Venstres politiske ordfører, Ellen Trane Nørby, for at gøre opmærksom på kollegiernes særlige rolle og ønsket om at få forlænget deres dispensation. Ellen Trane Nørby har derfor taget sagen op med boligminister Carsten Hansen og bredt politisk er der nu fundet en løsning for 4. maj-kollegierne.

Venstre er sammen med Boligminister Carsten Hansen nemlig blevet enige om at forlænge de særlige vilkår, der er gældende i landets 4. maj-kollegier. Der er ni 4. maj-kollegier i Danmark, heriblandt det, der ligger i Esbjerg. Dispensationen betyder, at efterkommere af frihedskæmpere også de næste 10 år har fortrinsret til kollegiets ledige boliger upåagtet om kollegiet har modtaget offentlig støtte til eksempelvis renovering. Det glæder Venstres lokale folketingsmedlem, Ellen Trane Nørby:

 

– Jeg er meget tilfreds med, at kollegierne får lov til at holde deres tradition i hævd, så de fortsat kan fungere som minder for modstandskampen. Det har været vigtigt for Venstre at sikre kollegiernes tradition, for vi må ikke glemme dem, der kæmpede for Danmark, eller tage vores frihed for givet. Det er særligt vigtigt her i Sønderjylland, der to gange har oplevet at miste den frihed, siger hun.
4.maj-kollegiernes formål var oprindeligt at skabe det sammenhold blandt studerende fra alle samfundslag, der er en betingelse for udviklingen af demokrati og frisind, og som også var Frihedskampens målsætning. Derudover var kollegiernes opgave at skabe gode studievilkår for unge, der som børn af modstandsfolk havde vanskelige kår under krigen. Den tradition er der stadig grund til at værne om, mener Ellen Trane Nørby:

 

– Ud over at minde de nye generationer om forfædrenes bidrag til den frihed, vi nyder godt af den dag i dag, så har kollegierne også en konkret betydning for de studerendes udviklingsmuligheder og sammenhold i dag, siger hun.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *