Debat: Hverdagen besluttes af halvdelen

Vi vil have flere kvinder til både at tage stilling til EU, debattere EU og stemme til Europaparlamentsvalg, men det kræver, at der er viden og information tilgængelig.

Når kvinder i en travl hverdag skal prioritere, hvordan tiden bedst bruges – hvilken artikel der skal læses, hvilket tv-program, man skal se, eller om man skal ned at stemme, så bliver det ud fra, om det vurderes som vigtigt og relevant.

Når EU ikke opfattes som sådan, er det klart, at det bliver valgt fra. Det skaber demokratisk underskud – og er et problem. Det sætter vi i lyset af kvindernes internationale kampdag fokus på – og det vil vi gøre noget ved.

En kvinde i Italien har svært ved at passe et fuldtidsjob, fordi hun ikke har børnepasning. En kvinde i Grækenland tjener 20 pct. mindre end sin mand. En ung kvinde i Spanien kan ikke få et job, fordi arbejdsløsheden er så høj. En ældre kvindes datter arbejder gratis bare for at få noget erfaring.

Krisen kradser overalt i Europa.

Når netværket Kvinder og Europa i går åbnede dørene til arrangementet “Lige muligheder for alle i en krisetid?”, så er temaet krisen, men også hvordan den tackles i Europa, og hvilken betydning EU har i det. Også i Danmark er der arbejdsløshed, der er ikke ligeløn – og der er et demokratisk underskud.
Krisen kender ingen grænser

Når krisen kradser, og kun halvdelen bestemmer løsningerne på fremtidens udfordringer for os alle.

Kvinder stemmer mindre til de europæiske valg og interesserer sig mindre for EU, men interesserer sig for arbejdsløshed, løn, klima, miljø – listen kunne fortsætte. De to ting burde hænge sammen – hvilket netværket gerne vil vise med arrangementet.

Krisen kender ikke til grænser, og uanset hvor mange vækstplaner man laver herhjemme, så har de tiltag, der gøres på europæisk plan, stor betydning for vores alles fremtid.

Kvinder og Europa ønsker at bidrage med information og viden, der gør det muligt for den enkelte at danne sig en mening om emner og spørgsmål relateret til EU og Europa. Det er lige præcis spørgsmål som: “Er der lige muligheder for alle i en krisetid?”, men også emner som forbrug, forurening o. l. Det demokratiske underskud, som opstår, når kvinder ikke stemmer, mener vi er vigtigt at sætte fokus på.

 EU som syndebuk

Vi vil have flere kvinder til både at tage stilling til EU, debattere EU og stemme til Europa-parlamentsvalg, men det kræver, at der er viden og information tilgængelig – og at det virker relevant og som noget, der i en travl hverdag er værd at bruge tid på. Når tv-programmer om EU sendes kl. 23, når EU er udenrigsstof i stedet for indenrigsstof, og når mange danske politikere negligerer, hvor meget lovgivning der kommer fra EU.

Altid bruges EU som syndebuk, når der er upopulære tiltag, og generelt tales der ikke særlig meget om EU i den offentlige debat – ja, hvorfor så bruge sin tid på det? Netværket Kvinder og Europa vil have EU og Europa på dagsordenen – på den offentlige dagsorden og på kvindernes dagsorden.

Det er ikke et politisk projekt, som handler om, at flere skal være tilhængere af EU, men om, at ingen er i tvivl om, hvor stor betydning det har i dag.

Tallene taler deres tydelige sprog – et eksempel på dette er, at i den seneste Eurobarometer-undersøgelse fra sommeren 2012, kender kun 57 pct. af danskerne til Europa-Parlamentet og kun 9 pct. af dem, som stemte ved seneste valg i 2009, gjorde det, fordi de mener, at EU spiller en vigtig rolle i deres hverdag.
Skal ikke drukne i jakkesæt

Det handler selvfølgelig ikke om, hvorvidt man kan nævne en institution – for hvis det ikke virker vigtigt og relevant, hvorfor skal man så interessere sig for det? Det her handler om, at alle de politiske områder, som påvirker vores hverdag, skal frem i lyset.

Debatten om EU skal ikke drukne i mænd i jakkesæt eller snak om institutioner.

 Det skal handle om, at EU har betydning for den mad, vi spiser – den luft, vi indånder, den makeup, vi putter i ansigtet, de penge, som står på vores bankkonto, og om der er job til os at få.

Når vi kender betydningen af EU i vores hverdag, er det også nemmere at forstå, hvorfor det er vigtigt at bruge sin tid på EU, og hvorfor det er vigtigt at give sin mening til kende både i debatten og ved stemmeurnerne.

 Der er godt et år til næste Europa-parlamentsvalg. Her skal stemmeprocenten op. Den fremtid, som er så vigtig for os alle, skal ikke bestemmes af halvdelen. I Kvinder og Europa vil vi gøre vores til at sætte fokus på betydningen af EU og Europa, men vi kan ikke gøre det alene.

 Vis, hvor vigtig EU er

Derfor skal der her lyde en opfordring til både politikere, medier og alle andre: Vis, hvor vigtig EU er.

Vis den reelle betydning af vores medlemskab af EU. Vis det, når I fortæller om lovgivning og nye politiske tiltag – vis det i primetime, vis det såvel i de redaktionelle prioriteringer som i debatspalterne, og vis det, når I taler sammen på arbejdspladsen og over middagsbordet.

 Det er på tide, at ingen skal være i tvivl om EU og Europas betydning for vores hverdag.

Skrevet i samarbejde med Stine Bosse, Gitte Seeberg, Christel Schaldemose, Camilla Andersen og Mariann Fischer Boel. Alle ambassadører netværket Kvinder og Europa

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *