Sydjylland er mere end »kaffe med Kurt«

Jeg tænker grise, køer og sådan noget.

Så klare lød fordommene om Sydjylland fra en flok Københavnske studerende i JydskeVestkysten sidste uge. Fordommene er desværre ikke kun et københavnerfænomen.

Derfor har mange virksomheder i Sydjylland problemer med at tiltrække kvalificeret arbejdskraft, fordi folk simpelthen ikke vil flytte til området. Mange højtuddannede vil helst bo i København – eller en af de andre danske storbyer. I dag deltager jeg i en debat hos JydskeVestkysten og P4 Syd om netop denne problematik.

I panelet og med jer læsere og lyttere skal vi diskutere, hvordan vi får markedsført Sydjylland som andet end en lille klat i udkanten.

Hver anden virksomhed i området har ansat højtuddannet arbejdskraft fra udlandet, og det sker, mens masser af ledige akademikere går på dagpenge i København.

Det er en uholdbar situation, som vi er nødt til at få gjort noget ved. Danskerne skal simpelthen blive mere mobile. Vores samfund hænger ikke sammen, hvis alle kun søger stillinger lige rundt om hjørnet.

Der er masser af karrieremuligheder udenfor København, Aarhus og Aalborg. Sydjylland byder på masser af globale virksomheder, som kan være springbrættet til en international karriere. Danfoss, Lego og Ecco er bare et par af de store virksomheder, som har masser af arbejdspladser i det sydjyske, men som har meget svært ved at finde de rette medarbejder-match. Desværre virker det, som om mange højtuddannede hellere vil flytte til Kina end til Kliplev. Og Boston tiltrækker mere end Billund.

Danskerne har altså viljen til at flytte efter drømmejobbet, men få vil flytte sig mellem Danmarks landsdele. Og det er selvom, de sydjyske byer har masser at byde på. Vi har et rigt kulturliv, globale karrieremuligheder, skøn natur, udviklingsplads både fysisk og intellektuelt, og så har vi resten af Europa lige udenfor døren med kun få timer til Hamborg. Distancen mellem Sydjylland og resten af verden er derfor langt kortere, end mange danskere tror, og her er i høj grad plads til, at flere bosætter sig, arbejder og bidrager aktivt til vores egn.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *