Lad os skrue op for ambitionerne

Regeringen har endelig præsenteret det længe ventede udspil til en folkeskolereform. På mange punkter er der tale om et glædeligt gensyn med Venstres reformudspil fra 2010: En længere skoledag, flere timer i dansk og matematik, styrket it-indsats samt efteruddannelse til lærerne. Det har hele tiden været Venstres politik, at lærerne skal bruge mere tid sammen med eleverne, så der skabes en bedre kontakt mellem lærere og elever, og undervisningen styrkes. Øget undervisningstid indgik i VK-regeringens udspil, men dengang ville Socialdemokraterne ikke være med.

Folkeskoleoplægget lægger sig i hovedtræk i slipstrømmen af VK-regeringens skolepolitik med faglige mål, evalueringer og kvalitetskrav, som skal sikre vore børn og unge en god uddannelse. Væk er Helle Thornings og regeringspartiernes løfter om max 24 elever i klasserne, 2 lærere i klasserne, iPad til eleverne og afskaffelse af de nationale tests. Dermed sætter folkeskoleoplægget også en tyk streg under regeringens løftebrud.

Regeringens udspil er et godt udgangspunkt for at løfte folkeskolen, og det er glædeligt, at regeringen har ladet sig inspirere af Venstre. Men vi skal være endnu mere ambitiøse på vores børns vegne. En god uddannelse er et vigtigt afsæt i livet, og uddannelse bliver fortsat vigtigere i en konkurrencepræget, globaliseret verden. Derfor skal vi sætte barren højt og give vores børn de bedste forudsætninger for at klare sig gennem livet. Skal man begå sig på et internationalt arbejdsmarked, er det afgørende at kunne begå sig på flere sprog. Så når regeringen foreslår at indføre engelsk allerede fra første klasse, ønsker vi at gå skridtet videre. Vi vil også give plads til endnu et 3. fremmedsprog i de ældste klasser. Vi vil også give mere frihed til de enkelte skoleledelser, så eleverne kan inddeles efter niveau, når det er nødvendigt. På den måde sikres det, at eleverne får et større fagligt udbytte af undervisningen.

Vi håber, regeringen vil være med til at skrue op for ambitionerne, for det er vores børns fremtidige uddannelse, der er til debat, og med en halvgod reform er vi kun halvt i mål.

Skrevet i samarbejde med Kristian Jensen og bragt i Viborg Stifts Folkeblad den 13. december 2012.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *