Vi kæmper for friheden til at vælge

Restaurant Vejlegården er de seneste måneder blevet budt vilkår, der ikke hører hjemme i Danmark: Affald er ikke blevet afhentet, restauranten er nægtet adgang til annoncesiderne i den lokale avis, og der er iværksat sympatiblokader fra leverandører. Det underminerer Restaurant Vejlegårdens eksistensgrundlag, og hvis ikke der findes en løsning på konflikten, kan restauranten se sig nødsaget til at dreje nøglen om. Dette vil betyde, at tilfredse og glade medarbejdere mister deres job.

Venstre har foreslået at gøre det ulovligt at iværksætte blokader og sympatikonflikter, når der i forvejen er indgået en overenskomst med en lønmodtagerorganisation, og denne overholdes. Dermed kæmper Venstre ikke for en afskaffelse af den danske model. Vi ønsker en tiltrængt modernisering, så retten til frit at vælge, beskyttes.

Årsagen til konflikten skal findes i det simple faktum, at restauranten har benyttet sig af den danske lovgivning, der foreskriver, at virksomheder frit kan vælge, hvilken fagforening de ønsker at indgå overenskomst med.

Restauranten har derfor, helt lovligt, valgt at indgå overenskomst med den kristne fagforening Krifa og ikke med 3F. En overenskomst, som både arbejdsgiver og medarbejdere på restauranten er glade for. De eneste, der ikke er glade, er 3F, der har forsøgt at tilegne sig et monopol. Ingen steder i loven står der nemlig, at man er forpligtet til at indgå en aftale med fagforeningen 3F.

Vi mener, at det er vigtigt og rigtigt, at lønmodtagere og arbejdsgiver kan forhandle og indgå en fælles overenskomst, som tilfredsstiller begge parter. Præcis som det er tilfældet på Vejlegården. Venstres beslutningsforslag handler om det principielle i, at man skal have frihed til at vælge den overenskomst, man ønsker, så længe der er tale om en landsdækkende lønmodtagerorganisation, der sikrer medarbejderne ordentlige arbejdsvilkår.

Når en sådan overenskomst, som det er tilfældet med Restaurant Vejlegården, er etableret med en landsdækkende lønmodtagerorganisation, så skal den respekteres. Også af 3F.

Læserbrevet er skrevet i samarbejde med Venstres næstformand, Kristian Jensen. Det er bragt i en række forskellige regionale dagblade, herunder Fyns Amts Avis og Flensborg Avis d. 3/8-12

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret.