Sydjylland har brug for, at EU bliver klogere!

Globaliseringens indtog har som alle andre steder i verden også ramt Syddanmark. Vi kan ikke lukke ører og øjne for, at verden omkring os får større og større betydning for vores levevilkår og muligheder. Det kræver derfor, at vi får et klogere Sydjylland. Og for et klogere Sydjylland, kræves der også et klogere EU! Vi skal styrke vores uddannelsessystemer på tværs af EU, så vi kan dele vores viden og innovative ideer. For når Kina hvert år udklækker flere kandidater end hele Europa til sammen, konkurrerer de ikke længere alene på løn, men også på viden. Forudsætningen for vækst og velstand i både Sydjylland og hele EU er, at vi bliver klogere, dygtigere og har den nødvendige specialiserede arbejdskraft til rådighed. Det er et problem for Sydjylland, som har svært ved at tiltrække og fastholde højtuddannet arbejdskraft.

Derfor foreslår vi nogle konkrete initiativer. Vi ved godt, at det ikke er en mirakelkur – men i stedet forslag, som kan gøre, at vi i EU bliver bedre til at dele vores viden, give europæiske unge flere muligheder og omsætte det til vækst og nye arbejderpladser i lokale områder. Lad os derfor styrke Erasmus-programmet, den europæiske udvekslingsaftale, så vi gør det nemmere og mere attraktivt for vores studerende at studere i et andet EU-land,og gøre det lettere for udenlandske studerende at komme til Danmark.

Merit-systemet skal gøres mere fleksibelt, så studerende ikke forsinkes undervejs af bureaukratiske barrierer, men i stedet let får overført deres eksaminer.

Vi foreslår også, at fjernundervisningen styrkes, så man uanset bopæl i London eller Løgumkloster har adgang til førsteklasses viden. Der findes i dag videoteknik, så dygtige professorer i Paris kan undervise vores studerende online, mens de sidder i Padborg.

Men lad os også sætte ind endnu tidligere ved at give børn og unge mere international uddannelse på grundniveau, så de allerede fra barnsben får værktøjerne til at begå sig i en global verden.

Som politikere tager vi ansvar for, at vores region fortsat er med forrest fremme. I dagene den 14.- 15.august sætter vi fokus på et klogere Sydjylland i Europa med en kampagne, hvor vi besøger en række sydjyske virksomheder og uddannelsessteder for at høre om hvilke udfordringer, de møder i den internationale konkurrence om at sikre vækst og velstand.

Sydjylland har brug for, at EU bliver klogere.

Indlægget er skrevet i samarbejde med  Anne E. Jensen, MEP (V) og bragt i JydskeVestkysten d. 12.08.12

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret.