Ministeren må prioritere Braine

Når vi har kæmpet hårdt for, at Kulturministeriets bevillinger til soldaterkirkegården i Braine i det nordøstlige Frankrig ikke skulle droppes, så er det fordi, det ikke bare er en almindelig kirkegård. Nej, det er en historisk brobygger mellem vores sønderjyske fortid og vores nutid, da en gruppe sønderjyder, som faldt som tyske soldater under 1. verdenskrig, er begravet her. Derfor er vi meget forundret over, at Lotte Rod, MF ( R) i et læserbrev 26.5. i JV forsvarer, at hendes partifælle, kulturminister Uffe Elbæk pludselig har stoppet bevillingen på 1,4 mio. kr., til vedligeholdelsen af kirkegården, med et argument om, at Kulturministeriet skal spare. Kulturministeren svarede nemlig selv på et samråd i Folketingets kulturudvalg, at der var tale om et prioriteringsspørgsmål. Regeringen har blandt andet givet to mio. kroner ekstra til Arbejdermuseet i København.

Forløbet viser derfor tydeligt, at De Radikale og resten af regeringen ikke prioriterer de danske mindemærker i udlandet, der har stor betydning for vores kulturarv. Heldigvis har vores pres hjulpet. Ministeren har delvist ombestemt sig. Nu vil regeringen godt betale halvdelen af de 1,4 mio. kr., som VK regeringen oprindeligt bevilligede tilbage i 2010. Ud over det, har Uffe Elbæk lovet at indkalde repræsentanter fra Sønderjylland til et møde, for at drøfte, hvordan projektet kan gennemføres.

Vi kan ikke ændre på, at ministeren ikke mener, at det har værdi at prioritere nationalklenodier. Men vi kan håbe på, at de sønderjyske repræsentanter sammen med vores pres kan være med til at overbevise Uffe Elbæk og Lotte Rod om vigtigheden af at bevare kirkegården, så det resterende beløb kan udbetales som planlagt til renovering af kirkegården.

Indlægget er skrevet i fællesskab med Eva Kjer Hansen, MF( V)

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret.