Regeringen svigter sønderjysk kulturarv

I det nordøstlige Frankrig ligger en soldaterkirkegård i byen Braine. Under jorden ligger 79 af de 5500 sønderjyder begravet, som faldt som tyske soldater under 1. Verdenskrig. De er lige siden blevet mindet på den franske kirkegård. Kirkegården er med til at fortælle historien om tabet af Sønderjylland og Slesvig, som er en vigtig del af Danmarks historie og som havde store konsekvenser for befolkningen. Men måske består kirkegården ikke meget længere. Tidens tand har sat sine spor, og den renovering, som VK-regeringen tog initiativ til, er nødvendig.

Netop derfor er det problematisk, at regeringen har med ét har besluttet at stoppe den bevilling på 20 mio. kroner, som VK-regeringen afsatte til at bevare danske kulturminder i udlandet som en del af finansloven fra 2010. En bevilling, der skulle fordeles over fire år.

Det er ikke blot trist set med historiske og kulturelle øjne. Det er også stærkt problematiske for de museer og kulturmyndigheder, der havde regnet med pengene.

Museum Sønderjylland er allerede i gang med at forberede en renovering og istandsættelse af de danske krigergrave i Braine, og museet i Haderslev har brugt 250.000 kroner til udarbejdelsen af projektmaterialet. Penge, som de nu ikke får. Både Kulturstyrelsen og Sønderjyllands Museum har brugt tid og kræfter på studieture og på verificering af samtlige 5.500 faldne soldater, som er et led i renoveringen. Man troede jo, at pengene var bevilliget. En række almindelige sønderjyder har også engageret sig i processen, og bistået med at godkende lister over de mange faldne, fordi kirkegården i Braine har en helt særlig betydning for sønderjyderne og den sønderjyske historie og kulturarv.

I Venstre har vi indkaldt kulturministeren til samråd om sagen.

Regeringen skaber nemlig endnu engang mistillid, når den stopper en bevilling, som alle havde regnet med skulle gælde i fire år.

At vedligeholde danske mindesmærker i udlandet er en del af vores ansvar som danskere. Og det var en opgave, vi påtog os da vi sad i regering. Foruden kirkegården i Braine, kunne jeg nævne Karen Blixens » Jeg havde en farm i Afrika « hvor Nairobis klima har tæret på bygningen, mindesmærket for, hvor Dannebrog dalede ned fra himlen i Estland, de danske kulturminder på De dansk vestindiske Øer og mange andre.

Den radikale kulturminister prioriterer åbenlyst forkert, når han nu afskaffer bevillingen, og vi må konstatere, at regeringen vender vores danske kulturarv ryggen. Hvis de danske mindesmærker rundt i verden skal bestå, så skal de bevilgede penge bestå, ellers vil mindesmærkerne forfalde og være endnu et synligt bevis på regeringens forkerte politik.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *