Vi skal huske, hvad reel ligestilling handler om

Den 8. marts – Kvindernes Internationale kampdag. Som kvinde i Danmark i 2012, hvor flere kvinder end mænd tager en lang videregående uddannelse, og hvor moderne par deler opgaverne ligeligt i hjemmet, så kan det umiddelbart være svært at se nødvendigheden i at gøre dagen til noget specielt. Men det skal vi. Vi skal bruge dagen til at fejre de mange barrierer, tabuer og strukturer, vi igennem tiderne har nedbrudt i kampen for ligestilling mellem kønnene, vi skal fokusere på de udfordringer, vi fortsat står over for, og ikke mindst minde hinanden om, hvad reel ligestilling handler om.

I mandags satte EU’s justitskommissær Viviane Reding en høring i gang for at indføre kvindekvoter i europæiske virksomheder. Målet er, at fire ud af 10 pladser i bestyrelser i børsnoterede virksomheder skal besættes af kvinder i 2020. Der gik ikke mange minutter før Danmarks radikale ’ligestillings’minister Manu Sareen roste arbejdet, og meddelte, at han overvejer at indføre kvindekvoter i Danmark. Desværre. For regeringens holdning er en hån mod ligestillingen, tangerende diskrimination. Vi har så mange dygtige og talentfulde kvinder i Danmark, der ikke behøver en kvote for at vise deres værd.

Når man gennem lovgivning vil bestemme at kvinder, som minimum, skal udgøre 40 procent af en bestyrelse, så er det ikke reel ligestilling. Et andet problem er, at man med kvindekvoter tvinger virksomhederne til at vælge en kandidat, fordi hun er kvinde, frem for hendes kvalifikationer og kompetencer. For Venstre er det væsentligt, at kvinder såvel som mænd vælges på deres kvalifikationer og kompetencer, ikke blot ud fra deres køn. Det er langt bedre at sikre, at virksomhederne får øjnene op for, at alle talenter bringes i spil til landets bestyrelser til gavn for bundlinjen og virksomhedsudviklingen. Reel ligestilling fremmes ved oplysning og frivillig indsats.

Arbejdsmarkedets parter og virksomhederne må – i samspil med os politikere – fremlægge nye tiltag og strategier for, hvordan de bliver bedre til at rekruttere fra hele talentmassen. Indtil videre går det arbejde for langsomt.  Med initiativer som ”Charteret for flere kvinder i ledelse”, ”Operation Kædereaktion” og mentornetværk satte vi et vigtigt arbejde i gang med at opnå mere ligestilling af frivillighedens vej på ledelsesgangene og i bestyrelseslokalerne. De initiativer skal blive flere og bedre. Men når vi har kunnet ændre vanetænkning og strukturer i hjemmet, på uddannelsesinstitutioner og på arbejdsmarkedet uden tvang og kvotetankegang – så kan det også lade sig gøre i bestyrelseslokalerne. Lad os huske på, hvad reel ligestilling er. Rigtig god 8. marts.

 

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *