Tilværelsen er meget mere end et opstillet billede på perfekthed

På dagens skema står der idræt i to lektioner, men fire af pigerne i klassen har ”glemt” sportstøjet, og endnu et par stykker også af drengene har ikke håndklæde med, så de kan slippe for at bade efter idræt på skolen. Og nej, det er ikke glemsomhed, der ligger bag, men derimod blufærdighed over at vise sig nøgne med deres klassekammerater. De er flove, føler sig utilstrækkelige, og springer badet over.

Dagens unge er kropsfokuserede og blufærdige som aldrig før. Idrætslærere på landets folke- og efterskoler beretter om, at det er et stigende problem, at elever dropper badet i skolen eller idrætsklubben. En undersøgelse blandt 800 elever viser, at 30 % af de ældste elever har det dårligt med at bade med andre. 

Den omfattende sundhedsbølge, som er skyllet ind over vores samfund har sandsynligvis en andel i forklaringen. Det er blevet almindeligt at tænke over sin krop, vægt og sundhed hver eneste dag. Men det er ikke sundhed, der er omdrejningspunktet for mange unge. Derimod møder de overalt hvor de bevæger sig, at medie- og modeindustrien gengiver billeder af nutidens perfekte (foto-reducerede) kropsidealer i ét væk. Og med det har normaliteten rykket sig.

For de unge handler det om, at man skal se ud på den rigtige måde, have de rigtige venner og være succesfulde. En rapport fra DPU Århus Universitet beskriver, at ungdomsgenerationen skånselsløst retter søgelyset indad. Hvis de ikke føler, at de ikke kan leve op til omverdenens krav, ser man en stigende tendens til, at de retter det indad i form af ensomhed, depression eller en spiseforstyrrelse. Det er ikke længere nok, at være den man er, man skal i endnu højere grad være både lækker, sjov, dygtig, hurtig og helst det hele på en gang – for det er ‘idolerne’ jo.

Det er triste tendenser. En bagside af den idoldyrkelse som medie- og modeverdens idealbilleder af skønhed og succes skaber. Og problemerne antager et helt andet omfang end tidligere. Når 30% af de unge end ikke kan forholde sig til at tage et bad efter en idrætstime, så har vi langt passeret den tærskel, der tidligere blev omtalt som gruppepresset for at gå med en krokodille, hummelbi eller et andet mærkedyr. 

Nu vil nogen måske sige, at det må forældrene klare. Og velkommen på banen. Det ville da være herligt. Men tro ikke, at hvad mor og far siger til teenagesønnen eller datteren altid har den ønskede effekt, måske tværtimod. For mange unge er forældrene i den periode totalt anti-idol. Alt hvad de gør er forkert.

I min optik er landets efterskoler afgørende vigtige i arbejdet mef at sætte fokus på unges kropskultur, eller netop deres mangel på samme. På efterskolen lever de unge op og ned af hinanden, de deler værelser og kommer tættere på hinanden. De terper engelske gloser, laver europæiske temauger og sejler i havkajak sammen. Efterskolen er med til at give dagens unge et andet billede af ”normaliteten” end den, der fremstilles i reklamer og medier. Med efterskolernes mangfoldige tilbud er der plads til, at man finder sin rette hylde, hvad enten den er boglig, kreativ eller sportslig. Efterskolen rummer den mangfoldighed, der gør, at de unge mennesker finder ud af, at tilværelsen er meget mere end blot et billede på opstillet perfekthed.  

Efterskolerne skal være med til at give de unge mangfoldige tilbud, så de kan finde deres vej på livets sti. Et helt år giver mulig for at komme ud af ensomhedens skal og ned under livets overflade. Når man bor side om side oplever man ofte, at man ikke er alene med bumsen midt i panden, de drillende uregelmæssige tyskgloser eller det manglende boldøje. Og, at det er helt naturligt, at man runder den fælles fysisk aktivitet af med et bad, både af hensyn til hygiejnen og sociale kulturelle aspekter i vores samfund.   

Indlægget er bragt i fagbladet Efterskolen

 

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *