Bock og Riisager, hvornår er oplysning blevet dårligt?

Det glæder mig at se, at lanceringen af det nye netværk Kvinder for Europa allerede har fået kvinderne op af stolene. Mette Bock og Merete Riisager fra Liberal Alliance klandrer i Politiken d. 09.03.12 netværket for partout at være ukritisk over for EU. Hvis Bock og Riisager havde deltaget i arrangementet, havde de været klar over, at det er en forfejlet kritik, de kommer med. Kvinder for Europa er tilhængere af EU som arena, men dermed ikke sagt, vi helliger alt der kommer derfra. Idéen bag netværket er netop at skabe et forum for EU-debatten ud fra et oplyst grundlag. Hvad enten man er EU-kritisk eller ej, så kan vi ikke komme uden om, at EU debatteres for lidt i Danmark. EU har stor betydning for en lang række ting i vores hverdag – alt fra den mad, vi indtager og de kemikalier, vi udsætter os for til den måde, vi uddanner os på og beskytter vores klima på. Derfor er det vigtigt, at vi anerkender betydningen af EU og dermed får taget den vigtige samfundsdebat. Og her er det også vigtigt, at begge køn tager stilling.

Tallene viser, at det især er kvinderne, der er tilbageholdende over for EU-projektet. De har den laveste stemmeprocent ved EP-valgene og den mindste viden om EU-forhold generelt. Det vil vi med netværket gerne lave om på gennem diskussion og oplysning. At være skeptisk er ikke nødvendigvis dårligt, hvis det er udtryk for oplyst stillingtagen og refleksion, men hvis den kvindelige EU-skepsis grundlæggende hænger sammen med, at de generelt ved for lidt om, hvad der foregår i EU, så er det et demokratisk problem. Derfor vil vi i netværket gøre vores for, at kvinder, såvel som mænd får større indsigt i EU-forhold og dermed kan tage kritisk stilling på et oplyst grundlag. Bock og Riisager vælger den lette vej, når de entydigt kritiserer EU frem for ansvarligt og nuanceret at vise begge sider af sagen. Det er gennem oplysning, vi kan drukne de mange EU-myter og i stedet få en saglig debat om EU.

Målet med netværket er ikke at få alle til at sige ja til EU, men at give den bedre oplysning, debat og dermed bedre mulighed for at tage stilling til det samfund, vi lever i.

Indlægget er bragt i Politiken den 16. marts

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *