Hvorfor overhovedet bruge penge på det der kultur?

”Hvorfor skal vi overhovedet bruge penge på kultur?” var der en vælger, der spurgte mig under valgkampen. Jeg fornemmede mest af alt at spørgsmålet var et hint om at vedkommende så sit snit til at spare. Mit svar kom fluks og fra hjertet for kulturen er en af de byggesten, der holder os sammen som mennesker og giver os kolorit i en hektisk hverdag.

Men kulturpolitik er også udviklings- og erhvervspolitik. Meget få har lyst til at bo et sted, hvor det ikke er muligt at dyrke sport i en forening, gå til en koncert, slippe lattermusklerne – eller tårerne – fri i et teater, eller tage på et museum for at finde ud af, hvorfor vi spiser, synger og læser, det vi gør.

Derfor giver det mening at investere i kulturen, også her i grænselandet, da kulturen binder os sammen og bidrager til at skabe den vækst og udvikling, som vi har brug for.

Jeg er derfor stor tilhænger af, at det kultursamarbejde, der siden kommunalreformen er blevet endnu stærkere på tværs af de fire sønderjyske kommuner. Og nu styrkes arbejdet med en ny kulturaftale.

”Kulturfokus” hedder aftalen, der med et bidrag fra Kulturministeriet på 1.4 mio. kroner skal medvirke til, at vi som bor på tværs af grænsen får bedre mulighed for at tage på opdagelse i hinandens kulturarv og kulturtilbud. For eksempel vil kommunerne styrke kulturelle fyrtårne som Tønder Festivalen og Hertug Hans festen i Haderslev, ved at unge i grænselandet får stiftet bekendtskab med folkemusikken, og vi alle gennem Hertug Hans Festen bliver klogere på hertugdømmernes særlige betydning for vores egn.

Med aftalen arbejder vi også for at gøre den klassiske musik mere cool og tilgængelig – som den faktisk er på den anden side af grænsen -, og starter kulturelle aktiviteter for børn, så de kan lære mere om dem selv og de børn, der lever syd for grænsen.

Med aftalen lægger vi dermed endnu en sten på det fundament, der år for år udvikler sig til en grænseoverskridende kulturregion, mellem Sønderjylland og Kreis Schleswig-Flensburg, Stadt Flensburg og Kreis Nordfriesland. Kultursamarbejdet kører i et højt gear i disse år, særlig fordi Sønderborg sammen med hele grænselandet kæmper hårdt om at blive Europæisk Kulturhovedstad i 2017.

Disse kulturprojekter skal vi se som en styrke, da vi gennem et tæt dansk-tysk kultursamarbejde får en bedre forståelse for hinanden, som kommer os alle til gode.

I stedet for, at vi nord og syd for grænsen lever som to udkantsområder, så skal vi bruge kulturen og dens aktiviteter til at nærme os hinanden. Kulturen er et aktivt redskab til at gøre vores område attraktivt og mangfoldigt, hvilket er til gavn og glæde for turismen, vores erhvervsliv, og os der bor her. Derfor skal vi investere i kultur!

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *