Det er slet ikke nok at hæve danskernes arbejdsuge fra 37 til 38 timer

Hvis Socialdemokraterne og Socialistisk Folkeparti skal skaffe de famøse 15 mia. kr. i kassen ved, at danskerne arbejder en time ekstra om ugen i gennemsnit, så kræver det faktisk, at fagbevægelsen tvinger sine medlemmer til at æde op mod tre timer ekstra om ugen, så en normal arbejdsuge kan lande på 40 timer. Altså 36 minutter om dagen.
Det skriver dagbladet Børsen i dag. Her vurderer en af landets førende eksperter på området, at arbejdstiden skal markant op i forhold til de 12 minutter, som Helle og Villy har haft rigeligt problemer med at overbeviser danskerne om.

– Der er mange, der har individuelle aftaler om arbejdstid. De bliver ikke automatisk reguleret med det her. Hvis det her skal hvile på, at normalarbejdstiden stiger, så skal man formentlig tilbage til noget, der ligner en 40 timers arbejdsuge. Det skal noget højere op end de 38 timer, hvis det skal svare til en time i gennemsnit for arbejdsmarkedet, siger Jørgen Søndergaard. Han er administrerende direktør i SFI, Det Nationale Forskningscenter for Velfærd. Jørgen Søndergaard var også formand for Arbejdsmarkedskommissionen, som S og SF har brugt som grundlag til ideen om de 12 minutter. ´

Men vil det ikke smitte af på resten af arbejdsmarkedet, hvis der kommer en centralt vedtaget 38 timers arbejdsuge? Spørger Børsens journalist.

– Det tror jeg ikke. Den sygeplejerske, der har en aftale om at arbejde 29 timer om ugen i nogle bestemte vagter, vil ikke ændre noget som helst bare fordi de, der er på fuld tid i dagtimerne, skal arbejde en time mere. Det er helt usandsynligt, siger Jørgen Søndergaard.

Han henviser til, at næsten hver tredje dansker på arbejdsmarkedet slet ikke er dækket af en overenskomst, og dermed er fuldstændig fri af, hvad fagforeningerne måtte love eller indgå af kaffeaftaler.
Tallet på 40 timer underbygges yderligere af, at Dansk Arbejdsgiverforening har fagbevægelsen risikerer at æde en arbejdsuge på 40 timer.

Venstres politiske ordfører opfordrer derfor Helle Thorning til at åbne skuffen til den hemmelige plan, hun har lavet med fagbevægelsen. Det er mest fair, siger Ellen Trane Nørby.
– I forvejen har danskerne krav på, at kende til et af de mest centrale punkter i rød bloks økonomiske plan. Særligt når vi står midt i et valg. Men når det nu viser sig, at de 12 minutter slet ikke passer, vokser kravet kun. Og så er jeg også meget interesseret i at se, hvordan Helle, Villy og fagbevægelsen har tænkt sig at tvinge danskerne til at arbejde mere, siger hun.

– For uanset, hvor mange kaffeaftaler Helle har med Harald Børsting, så er det den enkelte lønmodtager, der skal stemme ja til en ny overenskomst. Og så vidt jeg har forstået, har Helle og Villy ikke nogen aftale med hver enkelt lønmodtager, siger Ellen Trane Nørby.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *