Så er sydjysk miljøkampagne i gang!

”Nye skridt mod et grønnere Sydjylland” hedder den nye kampagne, som jeg har taget initiativ til sammen med europaparlamentsmedlem Anne E. Jensen. Mandag den 8. august og tirsdag den 9. august 2011 drager vi rundt i Sydjylland for at sætte fokus på, hvordan vi med enkle initiativer kan gøre Sydjylland renere og mere grønt. Vi skal mødes med forskellige relevante aktører for at diskutere de store problemer, der er med øl – og sodavandsdåser, der er købt i Tyskland, men som smides i den sydjyske natur. Vi ønsker, at der skal indføres et grænseoverskridende pantsystem, så Hr. Hansen, der køber en dåse i Tyskland kan få pant for den i danske flaskeautomater. Kommunerne skal også indføre konkrete indsamlingsstrategier, så syd – og sønderjyderne har lettere ved at komme af med dåserne på en miljørigtig måde.

Med kampagnen diskuterer vi også problemerne med havforurening, der både skader havet og vores kyster. I dag er det de danske kommuner, der skal betale for oprydning af det affald, der kommer fra havet. Det er helt uacceptabelt, og vi skal gøre det lettere at forfølge og dømme forurenerne, der dumper affald ud i havet, så det ikke er de danske kommuner, der skal betale for oprydningen, men forurenerne selv.

På to dage besøger vi Vejers Strand, Esbjerg Havn, Tønder by og marsken, Sønderborg og Aabenraa. Du kan følge kampagnen her på siden, hvor jeg løbende lægger nye billeder op. Du kan se samtlige billeder på min flickr-profil.

Dag 1:

Vejers Strand: Vi mødtes med repræsentanter fra Varde kommune og Kommunernes Internationale Miljø Organisation (KIMO) for at se Varde kommunes arbejde med at begrænse havforurening og diskutere med KIMO om, hvordan et stærkere internationalt samarbejde kan være med til at begrænse havforureningen.

  

Esbjerg Havn: På Esbjerg Havn mødtes vi med havnens administrerende direktør, Ole Ingrisch, for at diskutere, hvordan havnen kan være med til at håndtere havforureningen, der både skader havet og den jyske vestkyst.

Uddelingsaktion i Tønder: Mandag eftermiddag delte vi pjecer ud på gågaden i Tønder og diskuterede med de forbipasserende, hvordan vi kan gøre Sydjylland grønnere ved at indføre et grænseoverskridende pantsystem og ved at styrke den internationale indsats for at identificere og dømme forurenere, der dumper affald i havene omkring os.

Tur i Tønder marsken v. Naturvejleder Iver Gram.

Debat om Tønder marskens fremtid på Rudbøl Grænsekro.  Ellen, Anne, formand for Sønderjysk Landboforening, Henrik Frandsen, og næstformand for Dansk Ornitologisk Forening, Niels Riis. Omkring 160 lokale var mødt op og deltog i den gode debat.

 

 Dag 2

Sønderborg: Møde med Sønderborg Kommune om håndtering af dåser i naturen og i borgernes affald. Møde med direktør for Sønderborg Forsyning, Lars Blædel Riemann, Formanden for Sønderborg Forsyning Peter Hansen og Egon Schnoor, der er ansvarlig for genbrugsindsamlingen i Sønderborg kommune.

 

Aabenraa: Uddelingsaktion på gågaden i Aabenraa, hvor vi delte dåsesodavand og kampagnefoldere for at sætte fokus på problemet med tyske dåser i naturen.

 

En kommentar til “Så er sydjysk miljøkampagne i gang!

  1. Var i aften med til arrangementet i marsken med Ivar Gram, som med sin store indsigt og indlevelse var interessant at høre på. Senere debat på Rudbøl Grænsekro med gode indlæg fra oplægsholdere og I politikere. En meget spændende aften med en sober tone, seriøse og givende meninger – ikke nødvendigvis enighed – men med respekt for de forskellige holdninger og dermed grobund for en pos. afklaring ikke blot for de involverede parter, men bestemt også for marsken, som vi alle holder meget af.
    Tak for for et godt initiativ (politisk eller ej), det var en go`aften.
    Et lille grynt – ETN du sagde at du går ind for afgørelser/indflydelse tæt på det lokale, fint og derfor håber jeg heller ikke, at et evt. valgtema om nedlæggelse af regionerne kommer på tale !
    mvh. Hugo Vermund

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *