Nye skridt mod et grønnere Sydjylland

Sydjylland har en helt fantastisk natur. Vi har Vadehavet og marsken ved Vestkysten. Vi har Ådalen ved Vejle og de flotte banker omkring Dybbøl Mølle. Vi har de mange skønne fjorde og skove, der sætter præg på vores område. Desværre er vi ikke gode nok til at passe på naturen. Men med få enkle initiativer, så kan vi tage nye skridt mod et renere og grønnere Sydjylland.

Hvert år smider vi danskere 190.000 ton affald ud i naturen, frem for at skaffe os af med det på en miljørigtig måde. I Sydjylland udgør øl – og sodavandsdåser købt i Tyskland en stor del af affaldet. Vi mener derfor, at det er fornuftigt at lave et fælles pantsystem hen over den dansk-tyske grænse, så Hr. Hansen kan få pantkroner, når han afleverer en tysk dåse i en dansk flaskeautomat. Danmark og Tyskland er i dialog om problemet, men det går trægt med at finde en brugbar løsning. Det er ikke godt nok. Vi skal have indført et grænseoverskridende pantsystem, og vi kan kun opfordre kommunerne til at lave en effektiv strategi for at indsamle de tyske dåser. For vi ved, at de steder, hvor borgerne har nemmest ved at skille sig af med dåserne, afleveres de også.

Men dåserne er selvfølgelig ikke det eneste miljøproblem. Hvert år ryger der 20.000 ton affald ud i Nordsøen. Det drejer sig om affald, der dumpes fra skibe samt det, vi selv efterlader langs kysten, som havet hiver med sig. Alt sammen er det med til at forurene naturen og vores skønne Vestkyst.

Sidste år oplevede vi også, hvordan branden på færgen Lisco Gloria smurte Flensborg Fjord og Lillebælt ind i et fedtstof. Både langs Vestkysten og i tilfældet med Lisco Gloria står kommunerne alene med oprydningsarbejdet og om at betale den regning, som forurenerne selv burde tage ansvaret for. Vi skal derfor styrke den fælles europæiske indsats mod affald i havet, så det bliver forurenerne selv, der skal betale for oprydningen – ikke danske kommuner!

Vi har taget initiativ til kampagnen ”Nye skridt mod et grønnere Sydjylland,” der løber af stablen i disse dage. Her forsøger vi at skabe dialog til en række relevante aktører, hvor vi diskuterer problemerne – og ikke mindst gør dem opmærksomme på løsningerne! Vi skal i stigende grad fokusere på de små tiltag, der kan gøre en kæmpe forskel, så den sydjyske natur bliver grønnere og mere ren.  

Af Ellen Trane Nørby, MF (V), politisk ordfører og Anne E. Jensen, Medlem af Europaparlamentet for Venstre.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *