Bombastisk debat om øget toldkontrol

Debatten om styrket toldkontrol er gået i selvsving eller rettere er helt ude af proportioner. Det har efterhånden udviklet sig til ren og skær valgkamp. Vi vil indledningsvis slå fast, at der ikke er tale om grænsekontrol men om toldkontrol. Der er ikke tale om person- og paskontrol som i de gamle dage, hvor køerne ved grænserne var lange. Nej, der er tale om moderne toldkontrol, og en aftale mellem V, K, KD og O, der klart understreger, at alle tiltag skal være i overensstemmelse med Schengen aftalen, og at der løbende føres en tæt dialog med EU-kommissionen om gennemførelsen.

Det er naturligvis demokratisk legitimt at lytte til befolkningens frygt for grænseoverskridende kriminalitet – som bander, herunder hjemmerøverier, menneskehandel, våben og narkohandel etc. Eller at lytte til erhvervslivets ønsker om en bedre kontrol af illegal arbejdskraft, lastbiler, der bryder de danske regler, smuglervarer som cigaretter, alkohol, slik, såvel som den stigende mængde kopivarer, der uhindret kommer ind over landets grænser. Schengensamarbejdet indebærer jo også fælles indsats mod den grænseoverskridende kriminalitet.

Forsøg med øget toldkontrol de seneste måneder viser netop, at det er en effektiv måde til at stoppe ulovligheder, der kommer ind over de danske grænser.
Det bør være i alle EU landes interesse at styrke indsatsen mod den organiserede og grænseoverskridende kriminalitet. Og vi kan da godt undres over Tysklands kritik, da landet selv har væsentligt flere toldere ansat, og oven i købet har forlangt grænsekontrol ved den kommende Femern forbindelse. På billedet ses kontrolanlægget ved ankomsten til Sassnitz. Der er både bomme og bokse til deres toldpoliti.
Tilsvarende kan man undre sig over udtalelserne om, at Sverige ikke har toldkontrol. Man behøver bare køre over Øresundsbroen og se, hvordan Sverige udøver sin toldkontrol lige efter betalingsanlægget. Der er opmarchbaner med bump og masser af toldere, der udpeger biler til stikprøvekontrol.

Hvis man skal måle lukkethed på antallet af toldere i et land, og det fornemmer man lidt af den seneste måneds debat, at nogen gør, så er følgende tal interessante: antal af toldere i HELE Danmark er 182 og forslaget går ud på at ansætte 98 flere over de kommende år. Antallet af toldere i Skåne/Sydsverige alene er på 240, og der er ca. lige så mange ansat med tjeneste i Arlanda lufthavn. Antallet af toldere i Slesvig Holsten alene er 220.
Socialdemokraterne gik i 2009 til valg på at ville genindføre den gamle grænsekontrol- altså den med pas og personkontrol! De har sammen med Socialistisk Folkeparti i den verserende sag foretaget det ene holdningsskift efter det andet. Da aftalen blev indgået gik de ind for toldkontrol ved grænsen indtil man vendte på en tallerken i ren valgopportunisme.

Nu gælder det om grov nedgørelse af Dansk Folkeparti, og pressen synger med på omkvædet. Det var da mere seriøst at bringe nyheden om, at Dansk Folkeparti nu reelt anerkender Schengen aftalen, som ifølge vores aftale om styrket toldkontrol skal overholdes i alle faser af implementeringen.
Vi er bestemt ikke enige med Dansk Folkeparti i deres EU skepsis, deres modstand mod øget europæisk integration og mod afskaffelse af de danske undtagelser. Vi er meget uenige i DFs hårde udfald mod Tyskland og sammenligning med nazitiden. Noget, der INTET har med toldaftalen at gøre, og som såvel regeringen som Venstre har taget afstand fra.
Men den mudderkastning, der ofte føres mod DF er uhørt. Det er et legalt demokratisk valgt parti og bør ikke behandles som en paria. Demokratiets grundsætning er formuleret af den franske filosof Francois de Voltaire: ”Jeg vil bekæmpe dine meninger, men jeg vil dø for din ret til at have dem.”

Vi er alle 3 medlemmer af Europabevægelsens forretningsudvalg og må tilkendegive, at der i forretningsudvalget er forskellige holdninger til forslaget om toldkontrol.
Europabevægelsen er en tværpolitisk forening, hvor vi selvfølgelig alle har et politisk ståsted, men vores formål er oplysning på et tværpolitisk grundlag om det europæiske samarbejde og fremme befolkningens forståelse for dette samarbejdes nødvendighed. Men netop derfor er Europabevægelsens rolle også at bruge saglighed frem for skævvridninger, når den europæiske debat skal løftes.

 Indlægget er skrevet i samarbejde med Mariannn Fischer Boel (fhv. EU kommissær) og Steffen Nørregaard (medl. af Venstres Europaudvalg). Vi er alle tre medlemmer af Europabevægelsens forretningsudvalg. 

På billedet ses kontrolanlægget ved ankomsten til Sassnitz

 

2 kommentarer til “Bombastisk debat om øget toldkontrol

 1. Tyske Bild skriver “Streit um Grenzkontrolle: Diese schöne Dänin schießt zurück”. Tillykke med de positive ord du får og jeg er meget enig 🙂

  http://www.bild.de/politik/inland/daenemark/streit-um-grenzkontrollen-parlamentsabgeordnete-ellen-trane-noerby-wirft-hahn-populismus-vor-18700832.bild.html

  At FDP der er i dyb krise beskylder den øgede danske grænsekontrol for at være ren valgkamp kommer vist nok ud af at de selv desperat søger efter en vindersag (og igen denne gang uden held) til at aflede opmærksomheden fra at de stort set ikke får gennemført noget somhelst liberalt som junior-partner til det stadigt mere socialdemokratiske CDU.
  Der er en kæmpe kløft imellem eliten (alle partier i Forbundsdagen plus store dele af medierne) og så den almindelige befolkning. Blandt de store aviser der har turdet spørge læserne er der faktisk massivt flertal for at øge grænsekontrollen også i Tyskland.
  Hvornår tyske politikere (og det gælder også den ganske forfærdelige Herr. Schmidt fra EU-parlamentet) lærer at de engang imellem hellere bare bør holde deres kæft ved jeg ikke, men deres hysteri har ihvertfald kun den modsatte virkning både i Tyskland og i de lande de forsøger at tryne.

  Men lad os lige se på hvordan dag 1 med øget grænsekontrol gik.
  Jo der blev ikke fundet noget ved den dansk-tyske grænse, hvilket heller ikke er mærkeligt når tolderne åbenbart mener at enlige hollandske damer og ældre belgiske ægtepar er suspekte og skal kontrolleres.
  Det er den slags der vidner om dårlig dømmekraft også selv hvis det blot var til ære for de mange kamerahold.
  Det der blev fundet var 70 kilo khat på Øresundstoget. Og hvem er det så lige der normalt har den slags med? Riiichtig Somaliere!

  Så hvad med om tolderne lod være med at spilde åbenlyst normale borgeres tid og istedet brugte energien på at tjekke nogen hvor sansynligheden er noget større at der kunne være fangst ved.
  Hvis alt for mange almindelige borgere bliver belæmret med åbenlyst unødvendige gennemsøgninger af deres biler kunne stemningen meget hurtigt vende sig imod grænsekontrollen også hos Herr und Frau Ottonormalbürger.

 2. Jeg kan ikke rigtig se hvad det er de forskellige lande i EU har imod at vi i Danmark bliver nødtil at lave toldkontrol, hvis de andre lande gjore deres pligt og foretog en ordenlig grænsekontrol var det jo ikke nødvendig at vi også lavede en.
  Jeg har lige været i Kroatien og skulle hjem gennem Slovenien den samlede grænsekontrol for 4 personer i bilen tog ca. 0.30 sek. og det var gældne for alle de biler som jeg kunne se før, under og efter kontrolposten (ca. 50 biller fra mange forskellige lande) hvis det er hvad EU kalder god kontrol er det da ikke mærkeligt at EU oversvømmes med narko, iligaleinvandre,kriminelle osv.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret.