Tre lokale folketingsmedlemmer ser nærmere på toldkontrol

Mandag den 16. maj 2011 besøger de tre lokale folketingsmedlemmer for Venstre, Ellen Trane Nørby, Eva Kjer Hansen og Ulla Tørnæs først smugleri – og ankomstkontrollen i Billund Lufthavn, hvorefter turen går videre til havnekontrollen på Esbjerg Havn.

De tre politikere ønsker med besøget at få et detaljeret indblik i, hvordan myndighederne arbejder i det daglige, herunder samarbejdet med andre lande omkring bekæmpelse af internationalt kriminalitet. Politikerne vil bruge anledningen til at diskutere med toldere og de ansvarlige myndigheder, hvordan man fremover bedst kan styrke kontrollen af bl.a. narkotika og våbensmugling samt tyvegods. Besøgene finder sted på et særdeles aktuelt tidspunkt, da regeringen, Dansk Folkeparti og Kristendemokraterne netop har indgået en aftale om at øge toldkontrollen i Danmark.
 
 ”Det er afgørende, at den styrkede toldkontrol kommer til at fungere bedst muligt i praksis. Derfor ser jeg frem til at drøfte den nye indsats med myndighederne i Billund og Esbjerg og dermed få inputs med til det videre politiske arbejde på Christiansborg,” udtaler Ulla Tørnæs.

”Danmarks toldere og grænsepoliti har i længere tid efterspurgt flere ressourcer, mere mandskab og bedre udstyr til kampen mod den grænseoverskridende kriminalitet. Med den nye aftale får de netop det. De åbne grænser har været en gevinst for Danmark og Europa, og derfor er det glædeligt, at vi nu kan sætte endnu stærkere ind overfor de forbrydere, der misbruger den åbenhed, som vi andre nyder,” udtaler Eva Kjer Hansen.

Målet med den nye aftale er bl.a. at man i kontrolenhederne kan styrke samarbejdet mellem Skat, politiet og udenlandske toldmyndigheder, så man mere effektivt kan styrke indsatsen mod internationalt kriminalitet, der også kommer ind i Danmark.
 
”Med den nye aftale sikrer vi, at fordelene med de åbne grænser bliver holdt i hævd samtidig med, at vi sætter målrettet ind over for grænseoverskridende kriminalitet, og her spiller kontrolfunktionerne i Billund Lufthavn og Esbjerg Havn en vigtig rolle. Det er derfor oplagt, at vi sammen med de ansatte får diskuteret, hvordan den øgede kontrol kan komme til at fungere mest effektivt i både Billund og Esbjerg,” udtaler Ellen Trane Nørby.
 
I Billund Lufthavn mødes de tre politikere med afdelingsleder i toldkontrollen Carl. P Andersen samt toldbetjent Jens Kirkeby. På Esbjerg Havn deltager Torben Munkholm, sektionsleder i DFDS Seaways, Knud Rahr Lindbom og Per Bech fra Esbjerg Politi, toldinspektør Knud Erik Rasmussen samt maritimchef Torben Jensen.

Program, mandag den 16. maj 2011

8.00- 9.15: Rundvisning og møde, toldafdelingen i Billund Lufthavn (ankomsthallen) – Pressen er velkommen til at deltage i arrangementet.

10.30 – 11.15: Møde på Esbjerg Havn med deltagerne. Mødet er lukket for pressen.

11.15 – 11.30: Pressebriefing med de tre politikere. Havneadministrationen, Hulvejen 1, Esbjerg.

11.30-12.00: Rundvisning hos havnekontrollen på Esbjerg Havn.

For yderligere kommentarer:

Ellen Trane Nørby, MF (V): Tlf. 61 62 42 58

Eva Kjer Hansen, MF (V): Tlf. 61 62 55 00

Ulla Tørnæs, MF (V): Tlf. 61 62 55 04

En kommentar til “Tre lokale folketingsmedlemmer ser nærmere på toldkontrol

 1. Jeg læste en artikel i Zeit, hvor du var blevet interviewet:

  http://www.zeit.de/2011/21/Daenemark

  Jeg synes den er interessant. For det handler jo om Venstres dilemma, og kan dermed måske forklare, hvorfor I sandsynligvis mister regeringsmagten ved det kommende valg – for det er jeg efterhånden ret sikker på, at I gør.

  Du skriver i artiklen herover bl.a.: “Danmarks toldere og grænsepoliti har i længere tid efterspurgt flere ressourcer, mere mandskab og bedre udstyr til kampen mod den grænseoverskridende kriminalitet.” Det er sikkert rigtigt, og det ville være rigtig godt, hvis de kunne få det. Men det får de jo netop ikke. Tværtimod bliver der nu bundet en masse ressourcer i en politisk bestemt toldkontrol ved indrejsen.

  Det har jo ikke noget med bekæmpelse af grænseoverskridende kriminalitet at gøre. Den bande, der rejser ind i Danmark for at begå kriminalitet, vil jo slet ikke blive berørt af det her. For de medfører jo ingen ulovlige varer og der skal ikke være personkontrol.

  Hvis man vil gøre noget mod dem, så må man lave kontroller rundt omkring i landet på skiftende steder. Det var der, man skulle bruge kræfterne – frem for at fordømme tolderne til at spilde tiden i små huse ved grænsen.

  I Zeit-artiklen siges bl.a. også: “…. hat Regierungschef Rasmussen völlig unterschätzt, welche Reaktion die Meldungen von »neuen Schlagbäumen« im Rest Europas auslösen würden.” Det er jeg meget enig i. Uanset, om det bare er “de andre der ikke forstår os”, så er det her et reelt problem, for det handler jo om Danmarks image.

  Måske har de bare misforstået det, måske er det ikke et brud på Schengen? Men hvis det er tilfældet, så har regeringens informationsafdeling svigtet katastrofalt i forhold til udlandet. For det er i hvert fald ikke det budskab, der er kommet ud. Det er dog heller ikke så underligt, at udlandet har fået den opfattelse. For hele præsentationen var jo lagt op som om det her var en genindførelse af den gammeldags grænsekontrol fra Morten Korks tid. Det forstår jeg da udmærket, for ideen var jo, at DF’s vælgere skulle tro, at de fik det de ville have.

  Det budskab blev bare kommunikeret alt for godt. Det gik så godt, at budskabet om grænsebomme slog igennem langt udenfor Dansk Fjolsepartis rækker – og det er nu problemet. Det problem, som kun Jens Rohde havde forstået. Jeg ved da godt, at det er svært, at tale med to tunger. Det virker bare som om, regeringen slet ikke havde fattet, at der var et behov for det? Er man så fokuseret på aftalerne med DF, at man slet ikke ser hvad der sker ude i den store verden?

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *