Tale til afslutningsdebat

Tale til afslutningsdebatten:
Danmark er bygget af hårdtarbejdende danskere
– S og SF kan rive fundamentet ned!
Tirsdag den 31. maj 2011
Ellen Trane Nørby, Politisk ordfører for Venstre
 
————– Det talte ord gælder ——————

 Vi kender dem alle sammen. De er hårdtarbejdende danskere – de er hverdagens helte.
Det er betonarbejderen, der har bygget de store konstruktioner i samfundet og som hver dag bygger vores veje, broer og de bygninger, som vi færdes i.
Det er skolelæreren, der hver dag underviser Freja, Sebastian og Muhammed i dansk og lægger fundamentet til vores videnssamfund.
Det er sosu-assistenten, der giver kærlig omsorg til de ældste danskere.
Det er landmanden, der hver dag producerer sunde fødevarer af høj kvalitet.
Det er iværksætteren, der har forvandlet en god ide til arbejdspladser, og det er de danske virksomheder, der hver dag udvikler og eksporterer varer, som skaber job og indtægter til vores fælles kasse.

De er hårdtarbejdende danskere, og det er dem – og ikke os politikere eller bestemte partier – der har bygget det stærke danske velfærdssamfund.
Selv om de gerne vil tage patent på det, så er det hverken Fru Helle Thorning-Schmidt eller Hr. Villy Søvndal, der har bygget velfærdssamfundet. Men de to oppositionsledere kan hurtigt få velfærdssamfundet til at kollapse, hvis de med deres kasinoøkonomi spiller det fundament op, som Danmark står på.
Det er velfærdsgambling at betale gæld med ny gæld og håbe på de lette gevinster.

Danskerne viser os politikere tillid ved at vælge præcis os. De forventer, at vi tager hånd om de udfordringer, vi står overfor så de hver dag kan føle sig trygge.
Danskerne forventer, at vi politikere ikke lader partitaktiske hensyn styre, men at vi træffer de ansvarlige og nødvendige politiske beslutninger – også når de er svære.

De forventer, at statens husholdningsbudget stemmer, så vi også i fremtiden har råd til den kernevelfærd, vi alle værdsætter. 
De forventer af os, at vi hjælper danske virksomheder i stedet for at straffe dem, så Susanne i Skjern ikke oplever, at hendes arbejde bliver overtaget af Zian i Kina, og Thomas fra Thy ikke ser sin arbejdsplads lukke ned og flytte til Polen.

Danskerne forventer at vi politikere fører en politik, hvor de kan føle sig trygge i deres eget hjem, og hvor skattefar ikke pludselig laver et hjemmerøveri, hvor skatterne på bolig sættes i vejret.

Vi har revet et år ud af kalenderen siden, vi stod her sidst. Igen må jeg konstatere, at det kun er partierne på den blå side – med et lysglimt af De Radikale – der har taget de økonomiske udfordringer alvorligt og handlet derefter.  Fru Helle Thorning-Schmidt og Hr. Villy Søvndal vil fortsat føre danskerne ind i fremtiden for lånte penge krydret med tro, håb og gældsætning.

Den tak, som oppositionen sender til danskerne – er ekstra skatter og afgifter på 11.000 kr. årligt for en almindelig familie.
Den tak, som S og SF sender til samfundet og det danske erhvervsliv, der skal skabe de jobs og den vækst, som vi har brug for, det er at hæve verdens højeste skattetryk med over 30 milliarder kroner i ekstra skatter og afgifter.

Oppositionens dagsorden giver ikke danskerne tryghed, den skaber ikke vækst. De kommende generationer kan se frem til at betale regningen for den tikkende bombe af gæld og laden stå til som Fru Helle Thorning-Schmidt placerer under det velfærdssamfund, som hårdtarbejdende danskere har bygget op.
 
Derfor er jeg også glad for, at regeringen har valgt handlingens vej. Vi har sagt åbent og ærligt til danskerne, at vi sammen skal gå den ansvarlige og reformvenlige vej, fordi det er nødvendigt. Med regeringens Reformpakke 2020 har vi præsenteret et kontant langtidsbudget for Danmark, hvor vi krone for krone sikrer, at vi får råd til velfærd i fremtiden.
Vi er ved at sejle sikkert ud af krisens stormvejr. Optimismen vender tilbage, og siden nytår er 7.700 flere kommet ud af arbejdsløshed. Det betyder, at vi i dag har en lavere arbejdsløshed end på noget tidspunkt under Nyrups regeringstid.  Og med vores vækstpakke sejler vi Danmark sikkert i havn.

Vi vil gøre det lettere at drive virksomhed og skabe vækst i Danmark. Vi styrker eksporten til BRIK-landene og udpeger slagkraftige eksportambassadører. Vi gennemfører skattekreditter for forskning og udvikling og et treårigt regelstop for små og nystartede virksomheder. Med BoligJobOrdningen skaber vi arbejde til den gruppe af ufaglærte og faglærte som krisen har ramt hårdt. Ordningen er også en håndsrækning til børnefamilierne, hvor det ofte kan være vanskelligt at få familie og arbejdsliv til at hænge sammen.

Regeringen har sammen med Dansk Folkeparti og Det Radikale Venstre aftalt en social balanceret tilbagetrækningsreform. Med aftalen afkorter vi gradvist efterlønnen og målretter den personer med de mindste pensionsopsparinger. Det er solidarisk! Og jeg kan klart sige til de mennesker, der er nedslidte og har behov for at gå tidligere på pension. Vi har tænkt på jer. Med aftalen indfører vi en seniorførtidspension, der sikrer, at de med behov kan få en enkel og hurtig adgang til førtidspension, også selvom de ikke har været medlem af en a-kasse og fagforening og har indbetalt til en forsikring.

Reformen gennemfører vi ikke for at spare os ud af krisen, som oppositionen vil beskylde os for et utal af gange i dag. Vi gør det fordi, det er nødvendigt og ansvarligt. Nye tider kræver nye løsninger!

Oppositionen siger, at den vil investere i fremtiden – Vi andre er allerede i fuld gang med investeringen. Regeringen har de seneste år igangsat offentlige anlægsprojekter for over 200 milliarder kroner til blandt andet supersygehuse, folkeskoler, motorveje, Metro-ringen og Femern Bælt forbindelsen.
Vi vil hellere investere i skoler, i forskning og i sundhed, frem for at betale raske seniorer for at trække sig tidligt tilbage fra arbejdsmarkedet på det offentliges regning. Den fejlprioritering lader vi S og SF stå alene med. Hvis vi skal have råd til velfærd, så må alle – der kan – bidrage til samfundet.

Det er altid let at tro, at græsset er grønnere på den anden side af hegnet. Men sådan hænger tingene ikke sammen.
Siden 2001 har Venstre stået i spidsen for at skabe en bedre hverdag for danskerne. Vi har givet alle danskere det frie valg. Vi har indført en behandlingsgaranti som sikrer, at ingen patienter skal vente længere end én måned på behandling. Mere end 400.000 danskere har benyttet sig af det udvidede frie sygehusvalg, og patienternes tilfredshed er i top.
Vi har ændret indvandringspolitikken fra passiv forsørgelse til en fast, fair og fornuftig udlændingepolitik, hvor folk i dag kommer til Danmark for at arbejde, bidrage og studere.

Med en rød regering, kan alt det let forsvinde. Det frie valg vil blive fortid, og skatterne vil stige brutalt.
Støttepartierne: Det Radikale Venstre og Enhedslisten vil i stedet stå på spring med høje boligskatter og en ’fritvalgsordning’ for alle udlændinge, som vil have del i den danske velfærd. Vi må ikke tage de ting, vi allerede har skabt, for givet.

 ——
Selvom danskerne har ventet længe på den kage, som SF og S har bagt, så er opskriften den samme, som de to partier tidligere har benyttet. S og SF’s økonomiske kage er fortsat bikset sammen på 12 minutter og bagt på kviksand.
Det er en souffle – vel er den pyntet og ser spiselig ud. Men den er tom indeni. I det øjeblik danskerne sætter tænderne i den, falder den sammen.
S og SF’s kage består fortsat af fiktive milliarder. I en venlig fortolkning mangler der fortsat 22 milliarder kroner i regnestykket.
Flere økonomer advarer derfor direkte imod Fair Løsning. Men S og SF lytter vel ikke til det, som økonomerne siger? For det er vel bare noget, som den borgerlige presses journalister har genfortalt, og dem vil Socialdemokraterne jo tage støtten fra.
Hvis Fru Helle Thorning-Schmidt gennemfører Fair Løsning, vil økonomerne få ret. Gælden vil vokse og tilliden til den danske krone vil falde. Det vil presse renten og dermed gå hårdt ud over boligejerne og mange lejeres økonomi.
En rentestigning på blot 1 procentpoint i forhold til udlandet vil også gøre op mod 30.000 flere danskere arbejdsløse.
Den ustabilitet, vi ser i andre europæiske lande i dag, vil let kunne blive dagligdag i Danmark. Fair Løsning er ikke fair. Den banker Danmark tilbage i stedet for frem.

Når danskerne kigger på det røde udspil, så tror jeg, at mange bekymrede boligejere vil kigge på hinanden og med bævende stemme spørge: Skal vi mon være mest bange for stigende renter eller stigende boligskatter?
To ud af fire partier i oppositionen har tydeligt erklæret, at de vil hæve boligskatterne. Det samme vil store dele af S og SF’s bagland og deres venner i fagforbundene. Jeg ved, at Fru Helle Thorning-Schmidt gør alt for at garantere, at der ikke bliver ændret ved boligskatten. Men hvor meget er garantien værd: Lige så meget værd som garantien om, at der slet ikke kunne røres ved efterlønnen? Lige så meget som garantien om, at der ikke kunne ændres et komma i Fair Forandring?

Der er meget på spil i dansk politik. For Venstre handler det om at skabe resultater, der belønner hverdagens helte – nemlig danskerne. Og til dem vil jeg sige. Der er kun EN vej i dansk politik. Det er den vej regeringen viser med reformer og ansvarlighed. Vi har netop indgået en række handlekraftige – og fuldt finansierede – aftaler om vækst, sundhed, tryghed og afbureaukratisering. Vi vil have helt styr på økonomien. Vi vil vækste og reformere os ud af krisen. Vi vil sikre, at vi har råd til at bevare og udbygge vores velfærd i dag og i fremtiden. Det er kun på den måde, vi kan skabe tryghed for danskerne, for deres boligsituation, deres arbejde og økonomi.

 

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *