Folkeskolen er ikke noget, man leger med. Det er vores børns – og dermed hele Danmarks – fremtid, der er på spil.
Derfor er det så glædeligt, at skolen rykker, og vores børn i folkeskolens yngste klasser nu virkelig flytter sig fagligt i forhold til for ti år siden.
Allerede i 1. klasse er otte af ti elever nu gode læsere. I 2. klasse er andelen af sikre læsere nu steget fra halvdelen til mere end tre af fire siden 1999. Og i 3. klasse er mere end otte af ti i dag sikre læsere – hvilket også er en klar stigning.
I matematik klarer 3. klasserne sig nu på samme niveau som 4. klasserne for få år siden. Det samme mønster ser vi i naturfag.
Det glæder vi os over. Venstre og regeringen har leveret tiltag på stribe. Og både skoleledere, lærere, elever – og forældre – har i den grad været i arbejdstøjet for at nå så langt. Det fortjener de stor ros for.
Vi glæder os samtidig over, at kommunerne planlægger at tilføre flere timer i folkeskolen – på trods af de prioriteringer, der er nødvendige på grand af finanskrisen. Antallet af kommuner, der kun underviser på det tilladte minimum falder til 14 procent.
Desværre er der ikke megen plads til glæde over denne positive udvikling i skoleordfører Pernille Vigsø Bagges (SF) indvending mod skolens og Venstres præstationer (6.5.). SF har ikke deltaget i forhandlingerne om en eneste folkeskolelov i skolens 100 år. Og vi bliver ikke meget klogere på, hvad SF vil – ud over nogle overskrifter, som man hverken har anvist den hele eller halve finansiering af.
For Venstre, som skabte folkeskolen for mere end 100 år siden, og har været en central deltager i alle skoleforlig siden, er det afgørende, at vi fastholder den positive udvikling, vi nu ser i de yngste klasser. Vi skal sikre vores børn det bedste grundlag for at gå videre i uddannelsessystemet og deres videre liv.
Derfor har undervisningsministeren netop indledt forhandlinger om nye forbedringer af folkeskolen med baggrund i udspillet ”Faglighed og Frihed”, som regeringen fremlagde i december.
Vi vil gennemføre et læseløfte, så alle elever kan læse ved udgangen af 2. klasse. Vi vil indføre en seks timers skoledag med blanding af læring, leg og idræt for alle elever i 0.-3. klasse. Vi tager fat på en særlig fokuseret indsats i områder med mange udsatte elever. Vi vil sikre åbenhed om skolernes faglige præstationer. Vi vil arbejde målrettet med talentudvikling. Vi vil med nye lederuddannelser og nye beføjelser sikre en bedre ledelse af skolen. Vi vil skabe en ny forbedret uddannelse og efteruddannelse af vores lærere.
Skolen skal udvikle sig med samfundet. Derfor skal vi glæde os over, at skolen rykker, mens SF sover.
Indlægget er skrevet i samarbejde med KRISTIAN ANDERSEN, folketingskandidat (V) i Nordjylland.