Sønderborg behøver ikke ”genopfinde” sig selv som Kulturby

To danske byer kæmper ihærdigt om at blive Europæisk Kulturhovedstad i 2017. I det ene ringhjørne har vi Århus, og i det andet Sønderborg med hele Sønderjylland og Sydslesvig som medspiller som en samlet europæisk kulturhovedstadsregion.

Jeg håber, at Sønderborg vil knockoute Aarhus i den endelige runde, for byen har allerede et europæisk sigte i stort set alt, den foretager sig. Det er også derfor, at Europabevægelsen fredag den 8. April overrakte prisen som ”Årets Europaby 2011” til Sønderborg.

Kigger vi på hele Grænselandet, så kan vi ikke komme udenom, at området indeholder en helt særlig historie og kultur. Skiftende grænser har været med til at sætte sit præg på området, hvilket har gjort, at borgere nord og syd for grænsen har et særligt bånd knyttet til hinanden. Grænselandets kultur og historie med krige og forsoning, mindretal og kulturelt kit, er på mange måder et miniature billede af hele Europas historie, og den dansk-tyske grænseregion har også virket som sublimt forbillede for grænseområder andre steder i Europa og i verden.

Derfor skal hele Europa da også have mulighed for at opleve Sønderborg, Sønderjylland og Sydslesvig som Europæisk Kulturhovedstad i 2017. Om vi, Sønderborg, Sønderjylland og Sydslesvig er klar er vi selv med til at afgøre gennem vores opbakning. Hvis ikke vi alle sammen som borgere, erhvervsvirksomheder og institutioner bakker op, så bliver vejen lang.

Med et kulturprojekt som ”Kulturbro – Kulturbrücke,” der skaber dansk-tyske projekter inden for sport, ungdom og kultur, slår man fast, at Sønderborg er Danmarks mest europæiske by. Det ses også på uddannelsesfronten. For Sønderborg rummer både en international privatskole og fra august 2011 et internationalt gymnasium.  Derudover har Syddansk Universitet i Sønderborg et flertal af udenlandske studerende, og der er et udbygget internationalt samarbejde, da f.eks. de studerende på Europastudier undervises i både Sønderborg og Flensborg.

I Aarhus går de derimod forvirret rundt, og funderer over, hvordan de skal slå den sønderjyske hovedstad. Byens nye slogan for projektet – ”Rethink” – hjælper dem ikke. For hvis Aarhus først skal til at ”re-tænke” og genopfinde sig selv som en europæisk kulturby, så kan man betvivle om byens kandidatur overhovedet giver mening.

Aarhus er godt nok Danmarks 2. Største by, men har ingen europæisk nerve i sig sammenlignet med Sønderborg. Og Aarhus samler heller ikke en hel landsdel i projektet, som Sønderborg gør. Sønderborg er klar til at byde hele Europa velkommen i 2017 og med prisen fra Europabevægelsen er projektet godt på vej.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *