Estland har afskaffet kronen!

Estland er på mange måder et bemærkelsesværdigt land. Mens vi andre skålede nytåret ind, så stod den estiske statsminister ved en bankautomat og hævede de første euro. Estland afskaffede ved årsskiftet den estiske krone og erstattede den med euroen. Samtidig har den borgerlig-liberale statsminister Andrus Ansip har bragt Estland ud af krisen med en meget lille offentlig gæld, og kan i det kommende år se frem til pæne vækstrater. Det har ikke været uden omkostninger, at gennemføre de nødvendige reformer og skære ind til benet på de offentlige finanser. Imidlertid har vælgerne kvitteret med stor opbakning til Ansips centrum-højre koalition, og alt tyder derfor på at regeringen bliver genvalgt ved parlamentsvalget i den kommende weekend.

Estland er et lille land med kun 1,4 millioner indbyggere, men det forhindrer ikke landet i at tage ansvar. Estland har bl.a. lovet at bidrage til den irske hjælpepakke, som Ansip for nyligt udtrykte det i et avis interview, så har man i Estland ikke glemt dem, som hjalp landet igennem de mørke år under den sovjetiske besættelse. Nu kan Estland sige tak for hjælpen, ved at bidrage i eurosamarbejdet fra dag ét.

På trods af den økonomiske uro omkring de sydeuropæiske eurolande, så mener man i Estland, at det er det helt rigtige tidspunkt at blive medlem af euroen. Den fælleseuropæiske valuta har været et bolværk mod yderligere økonomisk ustabilitet under krisen. Den estiske befolkning kan i den grad tale med om, hvad det vil sige at have en ustabil valuta. Efter selvstændigheden i 1991 oplevede den estiske befolkning, hvordan opsparinger blev gjort værdiløse og levestandarden styrtdykkede i forbindelse med sammenbruddet for den sovjetiske rubel. Det er en oplevelse, som Estland for alt i verden vil undgå at gentage, derfor gælder det om at komme med i en stor og stærk valuta som euroen.

Danmark spillede en vigtig rolle i forbindelse med de baltiske landes selvstændighed i starten af 1990’erne. Efterfølgende var der nære politiske og mellemfolkelige forbindelser på tværs af Østersøen. I dag er de baltiske lande aktive medlemmer af EU og NATO, og Estland har endda overhalet Danmark indenom om, når det gælder medlemskab af euroen. Vi kan være stolte på Estlands vegne, til gengæld kan vi ærgre os over, at Danmark endnu ikke er medlem af euroen. Lad os da følge det estiske eksempel og erstatte kronen med euroen, såvel som begrave de øvrige danske forbehold, der sætte os udenfor indflydelse på alt fra bekæmpelse af kvindehandel til indsatsen i verdens brændpunkter.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *