Vindretningen bestemmer ikke hvor regningen ender

Da den litauiske færge, Lisco Gloria udbrændte i Østersøen i oktober, lækkede den adskillelige tons fedt. Fedtet forurenede bl.a. strandene ved Sønderborg og den første bekymring, der dukkede op, var naturligt, om vindretningen skulle afgøre, hvor regningen for oprydningen ville ende.

At Sønderborg Kommune kunne risikere at skulle betale regningen, hvis skibets ejer ikke kunne, ville påføre kommunekassen en såvel uforstålig som urimelig udgift. For at få klarlagt kompensationsmulighederne, skrev jeg tidligere til Miljøminister Karen Ellemann. Hun kvitterede i den forløbne uge med et svar.

Det er i dansk lovgivning som udgangs forureneren selv, der skal betale for forureningen. Viser de tekniske undersøgelser, at fedtet stammer fra Lisco Gloria, så vil Miljøstyrelsen være behjælpelig med at gøre Sønderborg kommunes krav gældende, lød det fra Karen Ellemann.                                                                               

Hvis forureningen ikke stammer fra Lisco Gloria, kan Sønderborg Kommune søge om at få dækket deres udgifter hos Miljøstyrelsen, som følge af strandrensningsbekendtgørelsen. Det betyder heldigvis, at det ikke er vindretningen, der afgør, hvem der skal betale forureningen.

Svaret var altså klart. Så snart vi får klarhed over, hvor forureningen stammer fra, kan vi få regningen sendt afsted, så Sønderborg Kommune ikke skal slæbe en stor og uforskyldt miljøregning med sig ind i fremtiden.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *