Pressemeddelelse: Mindesmærke for faldne sønderjyske soldater istandsættes

Som en del af finanslovsaftalen for 2010 mellem Regeringen og DF afsættes der nu 500.000 kr. til istandsættelse af kirkegården i den nordfranske by Braine. I 1924 blev kirkegården anlagt i dansk stil til minde om de dansksindede sønderjyder, der under 1. Verdenskrig faldt i påtvungen tysk tjeneste.  

Eftersom Sønderjylland under 1. første verdenskrig var under tysk herredømme, måtte mange danske mænd aftjene værnepligt i den tyske hær. På tragisk vis faldt op imod 5.500 for en sag, der ikke var deres. I dag ligger 79 faldne fra hele det sønderjyske område, begravet på kirkegården i Braine.

– “Det er meget positivt, at man med pengene til istandsættelsen af kirkegården for de faldne danske soldater under 1. verdenskrig, værner om den sønderjyske historie. Sønderjyllands historie er ligeså unik, som den er turbulent, og det er vigtigt, at vi sørger for at fortælle den videre til de kommende generationer.”  Siger Ellen Trane Nørby, Folketingsmedlem (V) valgt i det Sønderjyske.

Udmøntningen er de første 10 millioner af den pulje på i alt 22 mio. kr. over fire år til danske kulturminder i udlandet som blev etableret som et led i aftalen om finansloven for 2010. 

– “Fra de Vestindiske øer, Ghana, Tranquebar til Estland finder man dele af Danmarkshistorien. Danske kulturminder i udlandet er også med til at formidle dansk historie på godt og ondt, og stederne fortæller om både bedrifter og tragedier. Det er erindringer og erfaringer, vi på ikke må forsømme og lade forfalde” slutter Ellen Trane Nørby.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *