Mindesmærke for faldne sønderjyske soldater istandsættes

Det er ikke den aftale, der har trukket de største overskrifter, men ikke desto mindre, er det en aftale, som har høj historisk værdi, ikke mindst i det Sønderjyske. Som en del af finanslovsaftalen for 2010 mellem Regeringen og DF afsættes der nu 500.000 kr. til istandsættelse af kirkegården i den nordfranske by Braine. I 1924 blev kirkegården anlagt i dansk stil til minde om de dansksindede sønderjyder, der under 1. Verdenskrig faldt i påtvungen tysk tjeneste.  

Eftersom Sønderjylland under 1. første verdenskrig var under tysk herredømme, måtte mange danske mænd aftjene værnepligt i den tyske hær. På tragisk vis faldt op imod 5.500 for en sag, der ikke var deres. I dag ligger 79 faldne fra hele det sønderjyske område, begravet på kirkegården i Braine. Jeg synes, at det er meget positivt, at vi med pengene til istandsættelsen af kirkegården for de faldne danske soldater under 1. verdenskrig, værner om den sønderjyske historie. Sønderjyllands historie er ligeså unik, som den er turbulent, og det er vigtigt, at vi sørger for at fortælle den videre til de kommende generationer.

 

Udmøntningen er de første 10 millioner af den pulje til danske kulturminder i udlandet på i alt 22 mio. kr. over fire år, som blev etableret som et led i aftalen om finansloven for 2010. Også arkivalier fra de Dansk Vestindiske Øer digitaliseres, så alle kan få adgang til dem. Kirkegården i Braine er bare en blandt flere steder, der istandsættes så kulturminderne ikke forsvinder.

Fra de Vestindiske øer, Ghana, Tranquebar til Estland finder man dele af Danmarkshistorien. Danske kulturminder i udlandet er også med til at formidle dansk historie på godt og ondt, og stederne fortæller om både bedrifter og tragedier. Det er erindringer og erfaringer, vi på ikke må forsømme og lade forfalde, og netop derfor glæder aftalen mig. Stederne vidner om, at Danmark altid har været en del af en global verden og bevæget os rundt på Verdenshavene og Kontinenterne.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *