S ødelægger debatten om fattigdom

Socialdemokraternes Kim Mortensen beskylder i JV 30.8 – igen – regeringens indsats for at hjælpe de socialt udsatte grupper i Danmark. Beskyldninger, der bygger på helt utroværdige oplysninger. Bl.a. inddrager Mortensen beregninger fra Arbejderbevægelsens Erhvervsråd (AE) til at konkludere, at der er blevet flere fattige personer i Danmark. Beregningerne er lavet ud fra en såkaldt relativ fattigdomsgrænse, der siger, at man er fattig, hvis man har under halvdelen af gennemsnitsindkomsten i Danmark. Ikke nok med, at AEs model bygger på 3 år gamle tal fra Danmarks Statistik – hvilket er useriøst i sig selv – så vil denne udregning af fattigdom altid vise flere fattige i opgangstider, hvor gennemsnitsindkomsten i samfundet stiger, og modsat færre fattige i nedgangstider, som den vi har på nuværende tidspunkt, hvor gennemsnitsindkomsten i samfundet falder. Dvs. at ifølge udregningerne, er de personer, der har mindst i vores samfund pludselig blevet rige i de seneste tre år – selvom gruppen ikke har haft en ændring i sin indkomst. Mortensen bygger dermed sine tal på en fattigdomsgrænse, der ikke fortæller sandheden, og derfor ikke kan anvendes til at måle fattigdom.

Derudover hører vi fra Mortensen, at Socialdemokraterne ikke mener, at fattigdom kun handler om økonomi. Det var da nye toner, for hver gang vi i Folketinget diskuterer fattigdom, så forlanger Mortensens partifæller, at vi skal forhøje overførselsindkomsterne i Danmark og indføre en lignende fattigdomsgrænse – der netop tager udgangspunkt i folks økonomiske situation. Så enkelt ser jeg ikke på fattigdom. Jeg vil have indført en række måleredskaber, der både inddrager økonomi, bolig forhold, sociale forhold og sundhed. Vi skal nemlig i langt højere grad sætte tidligere ind, så folk ikke ender i fattigdom.  Jeg benægter ikke, at der er grupper i samfundet, der har svært ved at få økonomien til at hænge sammen og tilværelsen til at fungere. Det ved jeg udmærket. Men lad os diskutere, hvordan vi kan hjælpe disse personer, frem for at inddrage ubrugelige fattigdomsgrænser og modeller i debatten.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *