Æg og mælk i Christiansfeld

Så gik min tur til Christiansfeld. Byen har meget at byde på, og derfor havde jeg valgt at tilbringe en hel dag i byen i går mandag den 20. september 2010. Her besøgte jeg både to af byens store fødevarevirksomheder Danæg og Arla Foods, samt bofællesskaberne for udviklingshæmmede borgere, Agerbo og Bellisbo.

Dagens program startede altså med æg og mælk. Eller rettere sagt, så var formålet med mit besøg i Christiansfeld at diskutere, hvilke udfordringer de to lokale fødevarevirksomheder står med, og hvordan vi i fællesskab kan styrke fødevarebranchen i Danmark og i vores egn af landet.

Danæg og Arla Foods betyder ikke blot meget for Christiansfeld by, de producerer uundværlige fødevarer til Syddanmark, danskerne og udlandet. Derfor fik jeg en rigtig god snak med ledelsen og medarbejderrepræsentanter de to steder, om hvordan vi kan sikre, at fødevarevirksomhederne kan blive mere konkurrencestærke. Begge virksomheder oplever, at på enkelte områder, så er dansk lovgivning og krav til fødevarekvalitet og fødevareproduktion væsentlig strammere og mere omfattende end dem ægproducenter, landmænd og fødevarebranchen i vores nabolande er underlagt, og det betyder, at danske virksomheders produktionsomkostninger ofte er dyrere. Til gengæld er fødevarekvaliteten i top, og vi skal også huske at tage højde for miljøet og dyrevelfærden i fødevareproduktionen. Men der skal selvfølgelig være en fornuftig balancegang. Og det er ikke tilfredsstillende for virksomhederne, at fx miljøgodkendelser kan tage op til flere år at blive sagsbehandlet. Ligesom det heller ikke er tilfredsstillende, at lande som Danmark gør et stort arbejde for at leve op til EU- regler, når andre lande mildest talt ikke gør en indsats for at overholde disse. Mine besøg i Christiansfeld gav mig gode inputs til mit arbejde på Christiansborg.

Men det hele handlede nu ikke om fødevarer. For som socialordfører for mit parti, syntes jeg, det var oplagt at besøge bofællesskaberne for udviklingshæmmede personer på Borgmestervej. Her viste bostedsleder Marianne Unna, værkstedsleder Anette Nielsen, Handicapchef i Kolding kommune Kaj Stubben og ansatte rundt. Og der var også tid til at besøge det tilhørende værksted på Kongensgade. Det er altid rart og værdifuldt at få indsigt i, hvordan de regler, vi beslutter på Christiansborg virker – og om der er ting, der med fordel kan ændres. Derfor er jeg også glad for, at jeg fik muligheden for at møde både beboere og ansatte i bofællesskaberne og det tilhørende værksted, og høre om det arbejde, der foregår der. Man kan jo tydelig se at beboerne trives og føler sig hjemme i en mindre by som Christiansfeld.

 Billederne til venstre er fra besøget på Arla Foods, hvor Site Director Frank Lindenberg, Fællestillidsmand Søren Rishøj Jakobsen og Miljøchef Jan D. Johannesen viste rundt. Billedet til højre er fra DanÆg, hvor Koncernchef Morten Hellesen, Divisionsdirektør Morten Jeppesen  og Kvalitetschef Lars Hübertz Thomsen stod for rundvisningen.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *