Med fødevareministeren på Gråsten Landbrugsskole

I går mandag den 12. april besøgte jeg sammen med vores nye fødevareminister Henrik Høegh, Gråsten Landbrugsskole. Det var et besøg jeg havde set frem til i længere tid, fordi det er så vigtigt, at vi sikrer os, at dansk landbrug og fødevareproduktion også i fremtiden står stærkt og har mulighed for at udvikle sig. Derfor er jeg også meget glad for, at cirka 300 sønderjyske kampklare landmænd var mødt op for at diskutere med os politikere, hvordan vi på den bedste måde får landbruget helskindet igennem den finansielle krise, som har ramt fødevareerhvervet hårdt. I Sønderjylland er fødevareproduktionen ikke et erhverv vi kan tillade os at være ligeglade med. Nej, det er måske det vigtigste erhverv, for et stort antal sønderjyder arbejder inden for fødevaresektoren. Alene i Sønderborg Kommune arbejder ikke færre end 12.000 indenfor landbrug, fødevarevirksomheder og leverandørvirksomheder. I hele Danmark er mere end 140.000 beskæftiget i fødevaresektoren, og landbruget eksporterer hvert år for mere end 110 milliarder kroner. Vi skal sikre, at de mange arbejdspladser på fødevareområdet også eksisterer i årene fremover – og gerne skaber flere arbejdspladser. Vi skal sikre os, at store og vigtige fødevarevirksomheder som Kohberg i Bolderslev ved Aabenraa fortsat kan holde gang i bageriet, ligesom vi skal sikre os at danske slagterier går en fremtid i møde, hvor det bliver kutymen at ansatte slagteriarbejdere frem for at afskedige dem.

På mødet præsenterede Henrik Høegh også regeringens nye landbrugspakke. Jeg er tilfreds med, at danske landmænd nu kan se frem til en halvering af jordskatterne fra næste år, hvilket betyder at landbruget skal betale en halv mia. kr. mindre i skat pr. år. Samtidig nedsætter vi en konstruktiv analysegruppe, der skal undersøge landbruget konkurrenceevne. Disse tiltag vil have en positiv effekt. Ikke nok med, at vi mindsker landbrugets produktionsomkostninger, så giver vi erhvervet mulighed for at kunne udvikle sig og være i stand til at konkurrere mod sine kolleger syd for grænsen, uden at vi skal gå på kompromis med den høje kvalitet på danske fødevarer, dyrevelfærd og miljøet, som er så kendetegnende for et dansk landbrug i topform.

Foruden at ministeren og jeg selv, så fortalte landmanden Martin Lambert Pedersen om udfordringerne med at starte op som ung landmand. Han nævnte også muligheden for i større grad at anvende biogas og andre teknologiske løsninger i landbruget. Den unge nordalsiske landmand Jørgen Jørgensen kom med en opsang til Sønderborg Kommune, der i adskillige år har syltet en miljøgodkendelse. Han gav også gode råd og indspark til fremtidens kommende landmænd.  Det var noget som Anders Andersen fra LandboSyd også gav os et indblik i med sit oplæg om den aktuelle situation i Sønderjylland. Alt i alt var det et rigtig godt arrangement med en god dialog.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *