Grænselandet går i offensiven

Tirsdag den 20. april går 180 studenter fra det danske gymnasium i Flensborg – Duborg Skolen – ind af den store hoveddør til Christiansborg. De besøger Folketinget, fordi de gerne vil diskutere grænselandets fremtid med os politikere, der er valgt i området.

Når man er opvokset og bor i et udkantsområde – som grænselandet på mange måder jo er – så er det helt naturligt, at man som teenager spørger sig selv ”er der fremtidsmuligheder her?” Til det spørgsmål kan jeg kun sige, selvfølgelig er der det. Men det kræver, at vi får sat fokus på de udfordringer, der er i udkantområderne i Danmark, og at vi sammen får omsat ideer til handling.

Jeg glæder mig derfor meget til at diskutere med de unge, om hvordan vi får skabt vækst i grænseområdet, og hvordan vi kan sørge for, at der også i fremtiden er tilstrækkelig med arbejdspladser, kulturliv, udvikling og atmosfære, så unge borgere har lyst til at blive boende eller flytte til vores region.

Jeg ser mange fremtidsmuligheder i grænselandet, for hvis vi er i stand til at samarbejde på tværs af grænsen og udnytte de mange muligheder, der er i sådan et samarbejde – så ser fremtiden lys ud for området.

Vi skal i større grad have danske og tyske virksomheder til at udveksle erfaringer og ideer, og i større grad gøre brug af hinanden f.eks. i forhold til produktion. De ting erhvervslivet er gode til syd for grænsen skal danske virksomheder tage til sig og omvendt. Blot fordi vi er to forskellige lande, så har vi et kulturelt og historisk bånd, der binder os sammen, og det skal vi udnytte i mange forskellige sammenhænge, og det skal de unge bidrage til. Så skal vi selvfølgelig også have hele den syddanske infrastruktur forbedret. Hvis hele grænselandet skal udvikle sig og erhvervslivet skal kunne gå fremtiden sikkert i møde og få sat gang i ”vækst-hjulene”, så er det en forudsætning, at infrastrukturen er velfungerende og udbygget på tværs af grænsen. Vi skal sikre os, at det er let at komme frem og tilbage mellem de store byer i hele grænselandet.

Vi har tydeligt set, hvad et tæt samarbejde på tværs af grænser har betydet for hele Ørestadsområdet. Sådan et samarbejde og sådan en udvikling skal vi i højere grad have igangsat i det dansk/tyske grænseområde.

Der er allerede et tæt fungerende samarbejde, og nye ideer er allerede på tegnebrættet som f.eks. Europæisk Kulturby 2017, hvor Sønderborg har meldt sit kandidatur. Men det er ikke kun Sønderborg, der skal være vært for sådan et arrangement. Kulturby 2017 er en oplagt mulighed for at knytte grænselandet mere sammen og Flensborg og resten af Slesvig Holsten har allerede sagt ja til at indgå i et sådan fælles projekt, hvor grænselandets fælles historie kan blive rammen om kulturelle arrangementer, der kan skabe opmærksomhed om hele området, tiltrække turister og nye borgere, skabe omsætning og nye arbejdspladser.

Jeg er ikke i tvivl om, at der er mange fremtidsmuligheder i grænseområdet – også for unge mennesker. I første omgang glæder jeg mig til at høre deres tanker, forslag og gode ideer.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *