Vi ønsker blot, at der bliver spurgt til prisen!

At Benny Engelbrecht skyder på alt hvad der rører sig er ingen hemmelighed, men at Benny Engelbrecht nu også er begyndt at tale usandt, det er en trist tilføjelse. I JV 26/1-10 og på sin blog kaster Benny Engelbrecht sig ud i et ideologisk korstog mod det udbudsforslag, som vi i Venstre har fremlagt. Til lejligheden omdøber Benny Engelbrecht udbud til udlicitering, for det passer bedre ind i Benny Engelbrechts ideologiske kritik, hvor han påstår, at regeringen vil sælge velfærdssamfundet. Men der er stor forskel på udbud og udlicitering. Det ved Benny Engelbrecht godt, så spørgsmålet er om han kun taler usandt for at fordreje sagen? 

Ved udbud spørger man til prisen og kvaliteten. Udlicitering er derimod situationen, hvor det politisk besluttes, at en anden end den nuværende offentlige leverandør skal overtage en opgave fremover. I vores oplæg foreslår vi, at kommunerne skal spørge til prisen – altså udbud. I dag spørger kommunerne gennemsnitlig til prisen på den vare, de køber i blot omkring 25 pct. af tilfældene. Med andre ord er tre ud af fire varer indkøbt uden, at der er spurgt om prisen og kvaliteten er den bedst opnåelige. Som forbrugere er vi vant til at spørge til pris og kvalitet. De færreste investerer i et nyt køleskab, i et sprogkursus eller i en psykologtime uden at spørge til pris og kvalitet. Men når vi taler skattekronerne og vores fælles samfundspung, så mener Benny Engelbrecht, at der er tale om et ideologisk korstog fra Venstre, når vi opfordrer til at vi som samfund spørger til pris og kvalitet. Hvad er det da for en arrogant holdning som SF og S udviser overfor de ressourcer som politikerne forvalter.

Hver gang ‘ Samfundsforretningen Danmark’ køber noget for dyrt, koster det tabt velfærd. Overpris er penge, som ikke kan bruges på andre gode formål, ældreomsorg, ekstra pædagoger eller andre velfærdsydelser. Derfor skal vi træffe det kloge valg at øge antallet af offentlige udbud yderligere. Vi skal til hver en tid spørge til prisen for at finde frem til, hvordan vi får mest velfærd for skattekronerne.

Læs hele udbuds-oplægget her: 10 veje til flere udbud og mere velfærd

3 kommentarer til “Vi ønsker blot, at der bliver spurgt til prisen!

 1. Kære Ellen
  Dit indlæg i Jydske-Vestkysten den 29/1 2010 vidner om, at hvis man ”skyder på alt”, ja så rammer man også ind imellem så det gør ondt.
  Forskellen mellem udbud og udlicitering er hos Venstre meget lille.
  Igennem mere end én menneskealder har en velfungerende offentlig sektor udført vigtige samfundsopgaver. Selvfølgelig har der, ligesom i det private erhvervsliv været situationer hvor vi kunne have ønsket os et bedre samspil mellem pris og kvalitet, men i bund og grund har den offentlige sektor fungeret tilfredsstillende.
  Jeg har intet imod at man kigger på pris, kvantitet og kvalitet i det arbejde det offentlige udfører – i øjeblikket er der i sundhedssystemet behov for at man betaler for det man får, både kvantitet og kvalitet er tilstede, men prisen følger ikke med – mon en privat klinik ville acceptere, at man udførte 50% flere ydelser end man fik betaling for –NÆPPE.
  Når jeg selv handler, er jeg selvfølgelig bevidst om pris, kvantitet og kvalitet, men også om forsyningssikkerhed og langtidsholdbarhed.
  Det har vist sig både indenfor detailhandlen og indenfor ”udliciterede” offentlige ydelser, at det er ikke rart at ”lægge alle æg i en kurv”.
  Gennem de senere år er detailhandlen blevet præget af enkelte store koncerner, som kvæler den sunde underskov af små butikker – til skade for landområderne, hvor butiksdøden florerer. Indenfor de ”udliciterede” offentlige områder ser vi også, at når det eks.vis ikke er profitabel at yde hjemmeservice i et yderområde, så springer de private udbydere fra – og hvad så? Hvem skal klare forpligtelserne – det offentlige.
  Jeg handler selv ved den lokale bager, ”lille købmand” og i Brugsen fordi jeg gerne vil bevare mine frie indkøbsmuligheder – også selvom det måske koster velfærd. Jeg vil nødig komme i den situation, at alle mine indkøb kun kan ske hos “A.P.Møller” – til deres priser.
  Jeg ”køber” også de dyre danske offentlige ydelser, selvom jeg kunne flytte til Flensborg og slippe billigere i skat, fordi det for mig ikke kun er pris og kvalitet der er afgørende, men i høj grad også ”forsyningssikkerheden”.

 2. Her er et lille eksempel på manglende “forsyningssikkerhed” og hvad det kan medføre

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret.