Kloge Klima Konklusioner

I aften fremlægger unge fra hele verden deres forslag til fremtidens klima. Det sker i Sønderborg, hvor Bright Green Youth siden lørdag har afviklet ungdommens svar på COP15.

I lørdags var jeg med til åbningen af BGY og her løftede energien fra de unge næsten taget på universitet, Alsion. Ungdoms klima topmødet er arrangeret af Danfoss Univers, Project Zero og Mellemfolkeligt Samvirke og kodeordene har været viden, innovation og lederskab.

Det er ikke tilfældigt, at det netop er innovation og læring, der er i centrum. Skal klodens klima forbedres er der i høj grad brug for at vi anvender nye og rene teknologier, såvel som sørger for en teknologioverførsel fra vores privilegerede del af verden og til en række af de udviklingslande, hvor energiforbruget stiger til vejr og forureningen stadig er utæmmet.

Når man til daglig følger den til tider oppustede klimadebat er det befriende, at følge en ungdoms klima camp, hvor ord og snak er afløst af konkrete forslag, innovative løsninger og ideer. Her praktiseres walk the talk og forslagene strækker sig fra toiletter, hvor skidtet anvendes direkte til en gasproduktion, der kan bruges i opvarmningen til solcelledrevne biler.

De unge er indkvarteret privat hos værtsfamilier i Sønderborgområdet. Mange af de familier er allerede Preject Zero familier, der ligesom hele sønderborg kommune har forpligtet sig til at lægge deres levemåde om, så de i 2029 er CO2 neutrale. Her får de unge fra hele verden også mulighed for at diskutere, hvordan de og vi alle hver især kan gøre en forskel og lægge vores stil om. For det er jo ikke nok, at pege fingre af naboen, hvis man ikke selv gør en indsats.

Campen skal udover, at bibringe konkrete ideer og de unges visioner og bekymringer til verdens stats og regeringsledere når de mødes til COP15 i København til december, også sikre, at de unge påtager sig et lederskab og fører klimafanen frem, når de kommer hjem. Det er noget alle kunne tage ved lære af og det er i høj grad har vi står overfor en kæmpe udfordring.

Klimadebatten i Danmark er blevet temmelig elitær og den har i længere tid gravet en dyb grøft mellem dem som ser truslerne og de udfordringer som vores klode står overfor og de som praktisk talt er ligeglade. Det er problematisk, for hvis klimatopmødet i København drukner i et kæmpe opbud af store biler, journalister og demonstranter, men den folkelige forankring aldrig tages seriøst, så kan vi politikere tale nok så meget klima, nok så meget CO2 og nok så meget reduktion uden at det reelt skaber en ændring i den måde vi lever på.

Vi skal have klimadebatten ned på jorden og i et land en stor del af danskerne fortsat smider deres brugte batterier i skraldespanden, er der nok at tage fat på. Jeg håber, at de unge i aften kan vise lidt af vejen og forhåbentlig også vise, at de tør gå foran i at ændre dårlige vaner. I Sønderborg, som skal være co2 neutral i 2029 er innovation, gode klimavaner og naturvidenskabelig viden allerede blevet en del af dagligdagen og undervisningen fra Kindergarten til Phd og det skulle den gerne blive hos alle danskere, hvis målene skal nås.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *