En stemme for ligestillingen

På søndag skal danskerne til stemmeurnerne. Ikke kun, for at stemme til Europa-Parlamentet, men også for at stemme om Tronfølgeloven.

Tronfølgeloven handler om arvefølgen til tronen, så det er altså ikke en afstemning om, hvorvidt man synes om Kongehuset som institution eller ej. Ændringen af Tronfølgeloven i 1953 gjorde det muligt for Dronning Margrethe at efterfølge sin far. Men ændringen førte ikke til reel ligestilling, for i Danmark kan en prinsesse kun arve tronen, såfremt hun ikke har prinsebrødre.

I Venstre mener vi ikke, at prinsesser fremover kun skal betragtes som reserver. Havde Prinsesse Isabella været Kronprins Frederiks førstefødte, så ville spørgsmålet om kvindelig arvefølge naturligvis have været mere aktuelt. Men folkeafstemningen på søndag handler om princippet: At det fremover altid skal være den førstefødte, som arver tronen.

Tronfølgeloven er med et stort flertal på tværs af partierne vedtaget i Folketinget såvel før som efter sidste valg. Men skal ligestillingen træde i kraft, kræver det et overvældende fremmøde og støtte ved en folkeafstemning. Mindst 40 procent af samtlige stemmeberettigede skal stemme for. Det er altså ikke nok, at der blot er et flertal blandt de, som møder op.

Din stemme den 7. juni er afgørende, hvis du vil sikre ligestillingen i Kongehuset. Alle skal rejse sig fra sofaen.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *