Stærk dansk Afrika indsats

De som har rejst i Afrika kender til støvet, farverne, duftene og indtrykkende, som møder en, når man bevæger sig rundt på gader og markeder og bliver faldbudt med alt fra stikdåsker, lejetøj, der er lavet af gamle coladåser til fantastisk kunsthåndværk. Business, business lyder det igen og igen. Lige så livsbekræftende som det er at se gamle ledninger tilsat kreativitet blive til en legetøjshelikopter, ligeså trist er det også at betragte unge som hænger ud tigger eller drikker lokal øl netop fordi de ikke har et job eller ser noget perspektiv for fremtiden.

Og netop handel og jobskabelse var i centrum, da Afrikakommissionen i dag onsdag den 6. maj fremlagde deres anbefalinger til en fremtidig afrika strategi. Når jeg lyttede særligt med, så skyldes det også, at Afrika helt fra mit ungdomspolitiske engagement startede som VU’er og præsident for den hundredetusinde medlems store europæiske ungdomsorganisation LYMEC, har betydet noget særligt for mit politiske engagement. Jeg har selv rejst i, lavet demokrati og ungdomsarbejde, skrevet fra og holdt oplæg om Afrika og hvordan man både møder håb og håbløshed, alt efter hvor i Afrika man rejser.

Og netop derfor ser jeg også behovet for at vi har et helt særligt fokus på dette store kontinent med de mange store udfordringer. Det fokus satte Afrikakommissionen og selv om der altid er punkter man er mere enig i end andet, så er der tale om en række nytænkende og væsentlige ideer. Noget af det som vi i Venstre ønsker at opprioritere er understøttelsen af den private sektor. Det er nemlig her jobskabelsen og dermed fremtiden for de unge afrikanere, som i dag står uden job og uddannelse skal findes. Skal et land kunne fungere effektivt, så er der ikke kun brug for en velfungerende offentlig sektor med en stærk demokratisk struktur og mindre korruption, men også klart behov for et stærkt civilsamfund, uddannelse, job, iværksætteri og fremtidsmuligheder for de unge. Det er nemlig dem vi skal bygge fremtiden på. En privat sektor er fundemental. Det er her der produceres den velstandsstigning som skal bane Afrikas vej ud af armod.

Vores forpligtigelse er særlig stor overfor ungdommen. På den måde vil man kunne løfte en hel generation i Afrika. Her til er mikrolån og styrkelse af iværksætteri en vigtig del af at få Afrikas ungdom i arbejde. Den danske Afrika kommission har en række spændende anbefalinger og jeg glæder mig til at det danske bistandsarbejde går i gang med disse anbefalinger for Afrikansk vækst er den bedste kur mod øgede flygtningsstrømme mod Europas grænser.

En kommentar til “Stærk dansk Afrika indsats

 1. Godt indlæg, men jeg mangler noget om det helt store tabu emne i Afrika og specielt Sydafrika: hvide fattige
  Jeg har rejst i Sydafrika gennem de sidste 13 år, og har med egne øjne, oplevet flere og flere hvide fattige i gadebilledet. Specielt efter Fodbold VM. Der er bare ikke gang i erhvervslivet. Så hvis vi taler om de fattige i Afrika, må vi i Vesten også indregne de hvide fattige.
  Prøv at kigge på denne hjemmeside:
  http://myamazingfact.blogspot.com/2010/05/white-poverty-in-south-africa.html

  Så hvis vi skal slå et slag for de sorte, må vi ikke udelukke de hvide – Ellen.

  Venlig hilsen
  Lisbeth Falmer-Nielsen

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *