Obama fyrer venstrefløjen

Ellen Trane Nørby, MF (V)

”Obama kan have lyttet til SF”. Socialistisk Folkepartis formand, Villy Søvndal, forsøgte at være kæk, da danske medier forleden påpegede det store genbrug af gloser fra præsident Barack Obama i det danske venstrefløjspartis nye reformprogram. Men folkesocialisterne har ikke meget at være kække over, hvis man skæver til Obamas USA. 

 Gør man det, vil Sønvdal, Thorning & Co. nemlig finde du af, at Obama er en moderne liberal, der spiller på en langt bredere og længere bane end den danske venstrefløjs-opposition.

Præcis som Fogh og Løkke herhjemme anser Obama netop dynamiske effekter fra skattelettelser, bedre uddannelse, og massive investeringer i ny klima-, og energiteknologi, ny infrastruktur og bedre skoler, sygehuse og ældrecentre i den pakke, der skal dæmme op for finanskrisen og skabe ny vækst i økonomi og beskæftigelse.

Obama ser – modsat Søvndal og Thorning, der gik til valg på at afsværge enhver skattelettelse – socialt afbalancerede skattelettelser som en afgørende del af sit valgprogram, som skal skabe nyt håb og ny vækst i det amerikanske samfund efter finanskrisen. Det rimer jo stort set på, hvad Venstre og regeringen herhjemme har doseret til danskerne.

Obama kombinerer i sit valgprogram – modsat Søvndal og  Thorning, der fører en benhård kamp mod privathospitaler og konstant mistænkeliggør udbud og offentligt-privat samarbejde – sundhedsgaranti til alle amerikanere med valgfrihed og offentligt-privat samarbejde. Det rimer jo i høj grad på, hvad Venstre og regeringen har opbygget herhjemme. 

Obamas valgkamp har i den grad handlet om at sikre, at alle mennesker skal omfattes af det håb og de fremskridt, det amerikanske samfund præsterer. Det minder såre om det store løft til uddannelse og den forstærkede og langstrakte kamp mod den negative sociale arv, som Venstre og regeringen herhjemme har taget hul på. Med historisk lav ledighed er det lykkedes for Venstre & Co. at løfte titusinder af mennesker, der har levet på kanten af samfundet, til et nyt og bedre liv, hvor de kan vælge en livsbane for sig selv og familien.

Både i dansk og amerikansk sammenhæng er Obama en moderne liberal. Status er, at Obama har fyret den ortodokse venstrefløj på et tidspunkt, hvor Socialdemokratiet og Socialistisk Folkeparti herhjemme finder tilbage til gamle venstrefløjs-værdier, som var oppe i 70erne. Formueskat osv. osv.

Allerede i indsættelses-talen 20. januar lagde den nyvalgte præsident så stor afstand til socialismens arv, at det kommunistiske Kina valgte at bortcensurere denne del af talen, før den blev sendt ud på det statslige kinesiske TV…

Indlægget er skrevet i samarbejde med Kristian Andersen, folketingskandidat i Nordjylland.

2 kommentarer til “Obama fyrer venstrefløjen

 1. Venstre for protektionisme

  Ole Thorbek

  Ellen Trane Nørby fra Venstre skriver den 16. februar i Informatiob, at Obama ligesom Fogh fører en moderne, liberal politik.

  I sin vækstpakke har Obama indbygget elementer af protektionisme. Det er nødvendigt for at sikre, at nogle af de mange milliarder, den amerikanske stat på skatteydernes vegne investerer, også skaber økonomisk aktivitet i USA.

  Det er opsigtsvækkende, at Venstre mener, at protektionisme er en del af en moderne liberal politik.

 2. Obama har nu stillet forslag om en skatteforhøjelse – for de rige. Uhyre klogt, for de rige har en høj opsparingskvote og en lav forbrugskvote, og der er næppe tvivl om, at de riges opsparingskvote for tiden stiger, og at deres forbrugskvote falder, idet de rige vil forsøge at modvirke det betydelige formuetab, de gennem faldene huspriser og aktiekurser har lidt. Så når man øget beskatningen af de rige, medfører det kun et marginalt fald i forbruget.
  Det er dog bemærkelsesværdigt, at ikke alene protektionisme, men også øget skat på de rige, ifølge Venstre er en del af en moderne liberal politik.
  Så kan vi vel forvente, at Venstre vil stille forslag om en øget beskatning af de rige i Danmark?

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *