Indfør euroen

For første gang siden Danmark valgt at stå uden for euroen er vores økonomi for alvor blevet testet, med den nuværende finanskrise. Resultatet blev at nationalbanken måtte udstrække rentespændet, således at det nu er oppe på 1,75 % mellem eurozonen og Danmark. Det er dyrt både danskerne og den danske stat.

For en dansker med et prioritetslån på 1 mio. kr. 17.500 kr. dyrere om året før skat, og 11.500 kr. dyrere om året efter skat. Men ikke kun for den almindelige dansker, er det dyrt at stå uden for euroen. Staten taber resten af året 7 mia. kr. på at stå uden for euroen. Penge som kunne være brugt aktivt for danskerne, men som vi mister, ved ikke at være en del af det økonomiske samarbejde, som et flertal af EU’s medlemslande har.

Men vi skal ikke kun gå med i euroen, fordi det er billigere og nemmere, for danskere og danske virksomheder. Fakta er nemlig at vi mister økonomisk indflydelse i EU når eurolandene mødes og træffer beslutninger om EU’s økonomiske politik. Danmark har stået uden for, og har kun kigget ind ad vinduet, mens eurolandenes statsledere har truffet beslutninger om, hvordan EU landene skulle klare den finansielle krise.

Danmark bør hurtigst muligt blive en del af euroen. For at vi som danskere ikke skal betale unødigt høje renter, for at EU står stærkt økonomisk globalt og for at Danmark har indflydelse på EU’s økonomiske politik.

En kommentar til “Indfør euroen

  1. Det er lodret og faktuelt forkert, når Ellen Trane Nørby påstår, at den høje danske rente beror på, at Danmark ikke er medlem af euroen. Den høje danske rente beror på, at Danmark fører fastkurspolitik ift. euroen. Sverige og England, der står uden for euroen, men benytter en flydende valutakurs, har lavere rente end den, der gælder i Euroland.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *