Klima Ungdoms Topmøde på Als

Indlæg i Venstre i Sønderborgs medlemsbald “Sønderborg set fra Venstre”

Ellen Trane Nørby, MF for Sønderborgkredsen, Social, ligestillings og mediepolitisk ordfører

At klimatopmødet i 2009, kommer til at ligge i København, er der ingen tvivl om. Men hvorfor ikke ligge et ungdomsklimatopmøde i Sønderborg?

”Vi arver ikke jorden fra vores forældre, men har lånt den af vores børn”, sådan lyder et indiansk ordsprog. Derfor er også meget relevant at ungdommens stemme bliver hørt, når der diskuteres nye klimamålsætninger i 2009. Men hvorfor ikke tage ungdomsdelen ud og placere den langt fra Københavns mange konferencelokaler, ud til skov, strand og fjord. Herude, hvor vi andre har vores daglige gang og nyder godt af den høje himmels plads til visioner og nytænkning. Der er ikke noget som en strid blæst fra vest, der kan rense hovedet for tanker og saltsmag på læberne. Herude er der plads til at tænke længere end pragmatismens politik og realismens spændetrøje.

Derfor skal vi i Sønderborg lægge billet ind på at være vært for det officielle Ungdoms Klima Topmøde, hvor unge fra hele verden samles og giver deres bud på fremtidens energi og klimapolitik. Vi har projekt Zero, Danfoss Universe, kræfterne og ideerne til at være værtsby, hvis vi vil og sammen satser på det.

I 2002 op til EU udvidelsestopmødet i København blev der også afholdt et ungdomstopmøde. Det var en kæmpe succes og sommerens store optaktsarrangement Youth 2002, hvor 1000 unge mødtes på de danske folkehøjskoler for at diskutere EU og siden sendte et par håndfulde udvalgte til Rønshoved for at lægge sidste hånd på ungdommens bud på en EU forfatningstraktat.

Den gang som nu gælder det, at skal vi engagere unge i klimadebatten, så kræver det også, at vi lytter til dem. At give unge aktive fra hele verden, deres eget kimatopmøde vil være en invitation til at også ungdommen tager et medansvar for de klima og energi udfordringer som kloden står overfor.

Lad os i fællesskab kæmpe for Sønderborg  som en vigtig brik på klimalandkortet i 2009.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *