Danmark skal bidrage til demokrati i Zimbabwe

Af Ellen Trane Nørby, MF (V), Gitte Lillelund Bech, MF (V), og Karsten Lauritzen, MF (V).

Mandag kom menneskerettighedsorganisationen Human Rights Watch med en meget skarp kritik af situationen i Zimbabwe, og dagen efter blev kritikken fuldt op og skærpet af lederen af Sydafrikas regerende Afrikanske Nationalkongres (ANC), Jacob Zuma. Situationen i Zimbabwe er ulykkelig. Ved første runde af valget ville Robert Mugabe ikke frigive stemmetallene fra præsidentvalget, men meget tyder på, at oppositionslederen Morgan Tsvangirai ikke opnåede det nødvendige absolutte flertal for at kunne overtage præsidentposten ved første valgrunde. At Mugabe havde tabt var dog klart for alle og det passede ham bestemt ikke. Siden har præsident Mugabes tilhængere iværksat en meget brutal kampagne mod oppositionens tilhængere. Human Rights Watch har dokumenteret mindst 36 politisk motiverede drab, og det anslås, at omkring 2000 mennesker er blevet dræbt, tævet, bortført eller udsat for tortur af Mugabes tilhængere de seneste to måneder. De sidste rapporter fra landet tyder på, at sultne vælgere afkræves deres stemmekort for at få del i de fødevarerationer, der uddeles til den sultende befolkning.

Historisk mulighed

Til trods for den ulykkelige situation, så er der muligheder for Zimbabwe. Væltes Mugabe, står Zimbabwe over for en historisk mulighed, der kan betyde et opgør med et af vor tids værste despoter. Men et demokratisk Zimbabwe skabes ikke automatisk; Tsvangirai har de rette intentioner og folkelig opbakning, men han kan ikke løfte opgaven alene. Det er derfor glædeligt, at Jacob Zuma i Sydafrika har skærpet tonen. For selvom zimbabwerne selv må være modige og trodse omstændighederne og dermed løfte håbet om forandring, spiller nabolandene og resten af det internationale samfund en afgørende rolle, hvis Zimbabwe skal bevæge sig i en mere stabil og demokratisk retning.

I denne proces kan og bør Danmark gå forrest. I første omgang ved at kræve, at valget den 27. juni rent faktisk bliver gennemført på en ordentlig måde. Vi skal stille krav om uafhængige observatører fra SADC landene og stemmesedlerne skal ikke køres ind til hovedstaden Harare og tælles op af Mugabes folk. De skal tælles op og annonceres lokalt og offentliggørelsen af resultatet skal ske umiddelbart efter valghandlingen.

Derfor opfordrer vi til at fokus igen rettes skarpt mod Zimbabwe og Mugabes overtrædelser af menneskerettighederne igen kommer øverst på den europæiske og internationale dagsorden. Det er nu, der skal handles, hvis valget skal afvikles under tålelige forhold og Mugabes overgreb skal stoppes.

Valget er kun første skridt mod et mere stabilt og demokratisk Zimbabwe. Derfor bør Danmark allerede nu have en plan klar for hvordan vi kan bidrage og spille en rolle i forhold til en kommende demokratisk udvikling i Zimbabwe.  Vi skal være klar til dag 1. 

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *