Duellen i JydskeVestkysten

Kære Kim,

Vi lever i en global verden! Og derfor nytter det ikke noget, at Socialdemokraterne kun har fokus på millimeterpolitik her i landet, når den store energi og klimaudfordring skal håndteres på globalt plan.

Isen, der smelter, oversvømmelser og orkanerne, der raser med større voldsomhed end tidligere og smadrer fattige mennesker hjem og liv i nogle af verdens fattigste egne, er ikke et problem, der kan løses isoleret i Danmark. Det kræver international holdning og sammenhold.
Netop derfor er det så trist, at socialdemokraterne ikke anerkender et globalt kvotesystem, hvor vi kan bruge penge på miljø og energiinvesteringer, der hvor de gør den største forskel.

Jeg er lige kommet hjem efter en uge i Nicaragua. Landet er det næstfattigste i Centralamerika og i dag dybt afhængig af olie fra Venezuela. Der er ingen tvivl om, at her ville en dansk indsats på energiområdet kunne skabe vækst og udvikling.

Også herhjemme skal vi have ambitiøse mål. Siden regeringen trådte til er andelen af vedvarende energi i Danmark vokset fra 11 til knap 16%. Vi har sat det ambitiøse mål at fordoble andelen inden 2025, så VE udgør mindst 30%. Det skal ske gennem vind, sol, biomasse, bølge, biobrændstoffer og andre VE teknologier.

Danmark er allerede i dag førende i EU, når det kommer til andelen af VE og til at have en ambitiøs energipolitik. Netop derfor blev det også naturligt, at Danmark i 2009 skal være vært for FNs Klimatopmøde. Danmark har vist vejen og det skal vi også fremover. Spørgsmålet er om I vil være med til at tage et ansvar?
 

Kære Ellen – Hvor bliver energipolitikken af?

Mens den ene undersøgelse efter den anden konstatere, at klimaproblemerne i verden bliver større og større, isen i Grønland og på sydpolen smelter hurtigere og hurtigere og millioner af mennesker risikere at blive fordrevet på flugt på grund af enten oversvømmelser eller mangel på drikkevand – ja så fortsætter regeringen sin tilbagelænede energi strategi med mange flotte ord og absolut ingen handling.

Naturligvis kan vi ikke i Danmark løse klimaproblemet selv – men vi kan kan være med til at bringe EU i front på klimaområdet. Vi har i Danmark en række virksomheder med stor ekspertise i at udvikle og ikke mindst eksportere energi teknologi. En industri der for ikke mindst det syd og sønderjyske område betyder tusindvis af arbejdspladser. Danmark har opbygget blomstrende vindmølle industri – der ligeledes eksportere energiudstyr for milliarder og beskæftiger tusindvis af ansatte. Vi har i Esbjerg en olie- og gas sektor der udover hvert år at sikre Danmark et overskud i statskassen, også rummer række virksomheder med stort speciale i olie og gas samt viden om offshore teknologi der kan skabe grundlag for udviklingen af kommende hav vindmølle parker.

For Danmarks skyld og for klimaets skyld bør regeringen snart komme over sin stædige modstand mod vedvarende energi og få lavet en bred politisk aftale der indeholder udbygning af Vedvarende energi, investering i uddannelse og forskning samt klare og ambitiøse mål for energibesparelser.

Med venlig hilsen

Kim Mortensen 

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *