Baggage fra verden…

Som det jo så ofte sker, så nåede min baggage ikke med hjem gennem de 4 skift hjem fra Nicaragua, men det gjorde den mentale baggage.

Helt overvældet her søndag aften, sidder jeg og  kigger foto, skriver rapport til udenrigsudvalgt og sorterer indtryk. Det har været 6 hektiske dag. et døgn hver vej og 4 dage i Nicaragua med 16-18 timers program dagligt. Svært at holde dagene adskilt.

Jeg har jo rejst meget i Afrika og verdens fattigste lande, men jeg havde ingen fornemmelse af hvor fattigt Nicaragua var i forhold til det sydlige afrika. Landet som sådan er jo rigere, men efter besøg ude i landområderne stod det lysende klart, at en del af befolkningen i Nicaragua lever i lige så stor fattigdom som mange afrikanere. Derfor giver det fortsat mening, at Danmark er tilstede i Centralamerika og ikke bare fokuserer sin indsats på Afrika som jeg ellers selv kunne være fortaler for.

Torsdag aften havde vi møde med Nicaraguas præsident Daniel Ortega, den gamle Sandinistleder, der blev genvalgt i januar 2007 og nu styrer landet på gammelkommunistisk maner! Man skulle tro, at det ikke er gået op for Ortega, at muren er faldet og verden en anden.

Egentligt ret trist at oplede en regeringsleder, der stadig sætter sit land i en offerroller og siger at alle problemer er EU, USA og IMF (Verdensbanken) s skyld. Vi er “the world dictatorship” og derpå starter historiens med at vi tog deres sprog under kolonitiden og dermed var Nicaragua dømt til fattigdom.

Mødet var en 2½ times seance, hvor Ortega talte det meste af tiden – og nok mest til de 4 TV kameraere, der sendte live, end til os. Men mødet gav desværre et indtryk af en regeringsleder, der ikke har det der skal til for at skabe vækst selv om jeg skal være den første til at tale positivt om deres initiativer på uddannelsesområdet.

Ortegas sandinistparti har kun 38% af stemmerne og har derfor været nødt til at indgå i en koalition (den store pagt) med de konservative, der samtidigt er meget kirketro. Det er en ganske uheldig alliance, der har fået kriminaliseret abort også i de tilfælde, hvor mor og barn er i fare. I et land hvor seksualoplysningen er lille og gennemsnitsalderene for førstegangsfødende vel ca. følger valgretsalderen på 16 har det betydet en fordobling af antallet af selvmord blandt unge (gravide piger).

Men selv om mødet med Ortega var nedslående – FNs ambassadør i Nicaragua var dog positiv for som han sagde, så var det det mest konkrete møde han havde været til med Ortega…. Så har det været MEGET slemt tidligere! så mener jeg fortsat, at det er vigtigt, at Danmark er tilstede i landet og hjælper med at skabe vækst og udvikling og hele tiden udfordrer regeringens politiker.

Tjo, i et negativt øjeblik kan jeg godt forstå hvorfor Sverige pr 1 januar har trukket sig ud af landet, men er nu overbevidst om at vi gør mere gavn ved at blive end ved at skride.

Turen var jo en FN tur og derfor var størstedelen af de projekter vi så FN projekter. Jeg har tidligere været relativt kritisk overfor FNs manglende koordinering og store bureaukrati, men Nicaragua som et forsøgsland, hvor FN har sat sig for at “deliver as one” altså koordinere indsatsen virker og det giver håb for at også andre dele af FN systemet kan reformeres og effektiviseres.

På vej til lufthavnen havde vi 35 minutter på et marked, kaffe, rom og en hængekøje fik jeg investeret i. Måske nok urealistisk at tro, at der er tid til at dase i hængekøjen, men tanken smagte af sommer og sol. Kaffen er fantastisk og jeg er sikker på at den vil bringe lykke på lange aftener på Borgen.

I den kommende uge bliver der behov for kaffe. Jeg har en del medieforhandlinger og forhandlinger om pengene i SATSpuljen på det socialeområde og så en række møder med organisationer på det sociale område.
Tirsdag er der desuden møde i Statens Kunstfond, hvor en række livsvarige ydelser skal uddeles og det bør være genstand for en hel særskilt blog her i ugen for Lagerforvalter Rinddals fødselsdag!
På torsdag skal jeg have godkendt det idræts og fritidsoplæg jeg skrev inden valget og som skal være partiets fremtidige politik på idrætsområdet. Bliver spændende at se hvordan gruppen modtager det og om der er forslag, der bliver pillet ud undervejs.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *