Kultur til folket

I mange år har kulturen været skævt fordelt i Danmark, som Københavner har man haft det hele i baghaven – fodbold og idrætsbegivenheder, store navne til koncerter, internationale events med flere. Men det er en tendens der i de seneste år har ændret sig. Eksempelvis har Horsens kunne trække et utal af store navne, lokalt i Sønderjylland kan der nævnes en lang række hovednavne der har optrådt på Als, i Gråsten og mon ikke det nye Alsion kommer til præsentere verdensnavne. Når det kommer til fodbold, og det danske fodbold landshold, så er Parken ikke nødvendigvis førstevalg som nationalarena – således har DBU endnu ikke forlænget en ny ti-årig kontrakt med Parken.

Sagt på en anden måde, kulturen kommer ud til folket – og det er selvom man bor i nok så forblæste egne. Som kulturordfører er det noget jeg glæder mig over, og specielt når jeg netop selv bor i Sønderborg. Hvad skaber så ligevægten i fordelingen af kultur, som politiker kan vi være med til at gøre en forskel. Men der hvor den store forskel ligger er de lokale kræfter, som trækker i trådene. Det er utroligt at se den entusiasme som blomstrer lokalt, specielt når projekter lykkedes for nogen et sted – giver det blod på tanden for andre et andet sted.

Men hvor vil jeg hen med det. Jo, som sagt kan vi politikere gøre en forskel – men det er i sidste ende ikke os der skal indtage scenen og dirigere kunst og kultur i forskellige retninger. Men i stedet kan vi politikere bidrage med rammerne, så lysterne kan blive sluppet løs. Vi skal støtte, rådgive og give løse tøjler – så kunst og kultur uhæmmet kan blomstre. Men der skal mere af kultur til folket fra folket.

En kommentar til “Kultur til folket

 1. Hej Ellen
  Jeg var én af de mange der satte kryds ud for dig den 13. november. Stort tillykke med det flotte personlige stemmetal! Jeg er meget enig i din vurdering af den selvopholdelsesdrift der på disse kanter formår at skabe det ene imponerende resultat efter det andet på kulturlandkortet. Jeg mener dog, det er så som så med den del af kulturen, nogen vælger at kalde ”rugbrødskulturen”. Her tænker jeg ikke mindst på bibliotekerne og adgangen til viden på et konkurrencedygtigt, stimulerende og professionelt niveau.

  I sidste uge måtte vi måbende se til, at Biblioteksstyrelsen og kulturministeren lukkede ned for centralbiblioteksfunktionen i Esbjerg til fordel for fynboerne og østjyderne. Esbjerg har de sidste år brugt mange ressourcer på at udvikle sig fra at være en fiskeindustri by til en uddannelsesby med 2 universiteter, 3 gymnasier og et halvt hundrede forskellige studieretninger.

  Beslutningen synes umiddelbart at være snæversynet og kortsigtet. Sagt lige ud er der hverken geografisk eller demografisk belæg for, at det er Esbjerg-egnen, og ikke Vejle eller Odense, der skal skrue ned for niveauet mht. adgang til et bredere og mere kvalitativt videns- og informationsgrundlag. Alene i Esbjerg kommune bor der 110.000 borgere, og byen er et knudepunkt for vestjyder syd og nord for byen. Man spørger sig selv, hvordan byer som Vejle og Herning fremover skal ”levere varen”, når deres forudsætninger for at vide, hvad der forlanges, er relativt begrænsede. Ingen af disse centralbiblioteker har i dag erfaring med betjening af uddannelser og regional uddannelsesudvikling på samme niveau som Esbjerg.

  I stedet for at bygge en reform af centralbibliotekerne op på noget, der har overlevet sig selv, burde man i mine øjne se fremad, tage konsekvensen af den ny Region Syd og vedtage en helt ny fremadrettet centralbiblioteks placering. Her har Kolding f.eks. en langt mere hensigtsmæssig placering i forhold til regionens uddannelser og samtidig har biblioteket en række gode erfaringer med betjening af de mange nye uddannelser, der er skudt frem i regionen de senere år.

  Jeg håber, du får mulighed for at bringe nogle af disse synspunkter til torvs, så vi ikke om få år skal bruge flere midler på at ”reparere” på forhold, der fra starten af lige så godt kunne have været konstrueret med et langsigtet og progressivt sigte. Glædelig jul og godt nytår!

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret.