Demokrati skal ikke tages for givet

Danmark er, ifølge Verdensbanken, verdensmester i demokrati, en titel som jeg er stolt af som dansker – men en titel som jeg også ved, at vi ikke må tage for givet. Det er en titel vi skal værne om. Muhammed sagen satte netop fokus på, at vores basale rettigheder som ytringsfrihed ingenlunde er universelle.

I mit forholdsvist korte liv har jeg rejst i mange af verdens afkroge, hvor jeg har oplevet steder hvor at demokrati og frihedsrettigheder ikke er fundamentet for samfundet, men er noget, der ligger langt fra folks hverdag. Mange steder i verden er diktatur og undertrykkelse stadig hverdag. I lande som Burma og Zimbabwe bliver der slået hårdt ned på enhver opposition og på frihedskamp. Her er demokrati noget befolkningen drømmer om men ikke kan sige højt i frygt for voldsomme represalier. Mugabes jerngreb om Zimbabwe og den massive hunger katastrofe han har skabt for landet befolkning er udtryk for diktaturets vanvid. 

Vi skal i Danmark passe på vores demokrati, og det er vigtigt at demokrati forbliver en af de stærke grundpiller i vores samfund og at vi aldrig kommer til at tage vores frihedsrettigheder og demokrati for givet.
 
For alle er folkeskolen fællesnævneren, derfor er det også nødvendigt at forståelse for demokratiet forbliver en vigtig del af undervisningen. ForeningsDanmark er også et de steder, hvor vi for alvor prøver kræfter med demokratiet og lærer at tage ansvar for os selv og hinanden og skaber fællesskaber, der er vigtige for samfundet.

Der skal være frihed til forskellighed, med fokus på ansvaret for sine omgivelser. Frihed og ansvar hænger uløseligt sammen, hvilket også er en af de vigtigste grunde til at jeg er medlem af og stiller op for Venstre.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *