Bedre rammer for velfærd

Det er uomgængeligt, at mange offentlige bygninger trænger til mere end blot en klat maling og en kærlig hånd. Mange offentlige bygninger er stadig ikke fulgt med velstandsudviklingen, og årtiers flittigt brug har sat sine spor.

Der kan findes mange eksempler på offentlige bygninger, der ikke lever op til basale krav om rummelighed, brugervenlighed, bygningsøkonomi og energieffektivitet. Sygehuse fra før krigen, skoler med uhumske sanitære forhold, børneinstitutioner med alt for lidt plads og ældreboliger uden bad og toilet. Det kan gøres bedre.

Gennem en ansvarlig økonomisk politik med massive afdrag på den offentlige gæld står Danmark i dag i en historisk gunstig økonomisk situation. Vi har nu råd til at gøre en ekstra indsats for at forbedre kvaliteten af offentlige bygninger. Som en del af kvalitetsreformen foreslår Venstre derfor, at der oprettes en kvalitetsfond med 50 mia. kr., som over ti år skal investeres i bl.a. nye og bedre sygehuse, skoler, daginstitutioner og plejehjem. Kommuner og regioner skal selv medfinansiere for at få del i midlerne blandt andet ved at sælge frigjorte bygninger og arealer. Det samlede beløb til investeringer vil derfor være langt større end de 50 milliarder kroner.

Inden vi går i gang med byggeriet skal vi dog sikre, at vi ikke bare bygger mere af det samme. Derfor har vi krævet, at finansieringsfondens investeringer og nybyggeri skla ske efter en stor international arkitektkonkurrence, hvor designere og arkitekter kan være med til at modernisere vores fremtidige bygninger og sikre, at investeringerne bliver brugt til at skabe inspirende arkitektur og design, der kan danne rammen for vores liv.

For Venstre er målet, at alle har adgang til velfærd af høj kvalitet samtidig med, at der fortsat er en ansvarlig økonomisk politik. Med nye og moderne rammer bliver det muligt at tilrettelægge bedre arbejdsgange end i gamle og udtjente bygninger. Arbejdsmiljøet og arbejdsglæden for de ansatte forbedres markant, og borgerne vil opleve velfærd af højere kvalitet. Det mål kan vi sikre med kvalitetsreformen.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *