Tilbage på sporet

Det EU, der siden foråret 2005 har været parkeret på et sidespor, kører igen. Men det er med en ny retning. Vi har fået et EU med mindre prompt og pragt, EU’s hymne er nemlig afskaffet, i lighed med andre EU symboler. Nu skal der nemlig laves politik og der skal reformer til. Det er hvad reformtraktaten, der blev vedtaget af EU’s statsledere forleden, betyder for det fremtidige arbejde i EU.

Nogle af de store nyskabelser i reformen er en fælles EU udenrigsminister, der gør at EU nu kan tale med en stemme og stå samlet stærkere. En anden ny post er den faste formand for EU’s medlemslande, eller EU Præsidenten som han/hun også bliver kaldt. Formålet med denne post er at sikre en større kontinuitet over arbejdet i en længere tidsperiode, således at man ikke oplevet et EU formandskab med at af drive og dynamik, for derefter at opleve et formandskab hvor der sker lige så lidt som midt i Saharas ørken.

En EU præsident vil kunne sikre at man i tide imødekommer problemstillinger i tide, at samarbejdet mellem parlament, kommission og ministerråd fungere og være den person der samler EU’s statsleder omkring de udfordringer vi står overfor. Samtidig får parlamentet endnu mere magt og dermed endnu mere direkte indflydelse for EU’s indbyggere. Politisk er reformtraktaten også interessant, der kommer mere fokus bekæmpelse af terror, kvindehandel og miljø. Det eneste skår i glæden over at disse emner opprioriteres er, at vi i Danmark med vores forbehold ikke kan bidrage eller yde indflydelse på dette.

Nogen vil måske spørge; hvad skal vi så bruge reformtraktaten og alle disse ændringer til? For mig er svaret simpelt, EU skal op i tempo igen. De seneste 2 år er gået med en tænkepause, der blev til et tankestop. Der skal i gang i reform arbejdet igen, så i igen skaber vækst, fremgang og udvikling over hele unionen. Derfor glæder jeg mig over reformtraktaten. 

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *